5 april 1995 – Philip Freriks wordt nieuwslezer van het journaal

Weet jij het nog?

Als presentator van het NOS journaal maakte Philip Freriks talloze versprekingen, soms hilarisch, soms irritant. Het leverde hem al snel de bijnamen ‘Philip de Hakkelaar’ en ‘Stotteraar van de Notre Dame’ op. En een fanclub. Regelmatig maakte hij een grapje en op het eind van het journaal maakte hij steevast een bruggetje naar weerman Erwin Kroll. Inmiddels zijn deze legendarisch.

Vandaag in 1995 startte Freriks als anchorman van het NOS Journaal. De startdatum verschilt echter nogal eens in de berichtgeving. Misschien is starten bij de NOS iets anders dan het 8 uur journaal presenteren, maar in ieder geval circuleren ook de data 4 maart van dat jaar en 1 januari 1996. Past misschien wel bij zijn imago. Het kan zomaar anders gaan. Zoals gezegd versprak hij zich nogal eens tijdens het presenteren, maar maakte daar nooit een toestand van. Hij was ‘gewoon’ Philip die ons het nieuws bracht. En als het even mis ging, maakte hij er wel wat van. Hij presenteerde het 8-uur journaal tot en met 18 december 2009.

Het is beter zijn stem te horen als nieuwslezer

 

We kunnen nu zijn hele curriculum vitae gaan opsommen, van freelance journalist tot correspondent tot schrijver, presentator enzovoort, maar dat is niet waarom we hem hier noemen. Het is beter zijn stem te horen als nieuwslezer waardoor je meteen terug bent in die tijd.

Fred Emmer

Dat is de kracht van nieuwslezers. Ze lijken zo enorm bij de dag te horen, en zelfs bij een periode in je leven. Zo kun je je misschien de tijd van Marga van Arnhem nog herinneren (1969-1971), een jaartje Lous Haasdijk (1976-1977) of Pia Dijkstra (1988-2000). En vooral Fred Emmer (1962-1988) die jaren en jaren het bulletin voor zich had en het nieuws bij ons de zestiger-jaren-huiskamers binnen bracht. Maar ook die van de jaren zeventig en tachtig. Dan heb je wel wat op je naam staan. Bij menigeen was hij het vaste gezicht uit de jeugd. Wat betreft het journaal.

Je had voor en je had na het 8-uur-journaal

Best vreemd, want als kind ben je niet per se geïnteresseerd in het 8-uur journaal. Het was het moment voor je ouders. Die keken altijd en daarmee was het in veel gezinnen het keerpunt van de avond. Je had voor en je had na het 8-uur-journaal. Je had gezinnen die voor die tijd en die na die tijd de koffie dronken.

Toen op 5 januari 2016 het NOS journaal zestig jaar bestond, keerden 10 oud-presentatoren terug en werden met name de bloopers uitgelicht. Marga van Praag en Philip Freriks spanden de kroon met hun versprekingen.

Staan

Het is fascinerend om te ervaren dat het tempo van het journaal, de taal, en de wijze van presenteren zijn veranderd. Een tijdje geleden hebben we dat nog kunnen zien. Presentatoren zitten niet meer, maar staan. En dan worden ineens de schoenen van belang, zie de hakken van Annechien.

Wat taal betreft komen we toch weer bij Freriks terecht, die af en toe bijzondere zinnen formuleerde die raakten aan poëzie. Stond vast niet op het papier dat hij voor zich had. Dat bijzondere en soms werkelijk literaire taalgebruik kwam hem dan weer goed van pas bij het presenteren van het Grote Dictee, en mogelijk ook de quiz De Slimste Mens. Mis je hem?

Zijn laatste uitzending rondde hij mooi af.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar top