close
  • maandag 28 september
Nostalgie

27 maart 1986: Fata Morgana in de Efteling wordt geopend

27 maart 1986: Fata Morgana in de Efteling wordt geopend

Weet jij het nog?

Als je ooit de Efteling hebt bezocht, zie je het meteen voor je, het grote Oosterse paleis met koepels, torens en een minaret. In een bootje vaar je in een Arabische wereld en je kijkt je ogen uit om niets te missen van alle overdonderende details (en dan moet je tussendoor ook nog op tijd lachen voor de foto).

De buikdanseressen vermaken de Pasja, de tandarts trekt een kies zonder verdoving en de gevangenen kwijnen weg in de kerkers. Er is muziek te horen, gecomponeerd door Ruud Bos, maar vooral ook veel geschreeuw en lawaai. Het is een beleving voor alle zintuigen.

15 miljoen gulden

Zo’n overdekte pretparkattractie wordt een darkride genoemd en de Fata Morgana was één van de eerste in de Benelux. Na vijf jaar onderzoeken, ontwerpen en ontwikkelen werd de attractie geopend op 27 maart 1986, bij het 35-jarig jubileum van het park. Totale kosten: 15 miljoen gulden. De werknaam was ‘Het sprookje van 1001-nacht’, maar uiteindelijk werd het dus Fata Morgana, wat luchtspiegeling betekent.

Je kunt gerust alsnog gaan

Als je door deze 1001-nacht-sprookjeswereld vaart, zul je misschien niet bezig zijn met hoe je jezelf in veiligheid zou moeten brengen in een noodsituatie. Maar daar is natuurlijk wel over nagedacht. Wie tijdens de tocht een blik op het water werpt, ziet her en der witte zeilen met rode pijlen in het water liggen. Zodra de controlekamer het sein ontruiming krijgt, varen alle boten naar een vooraf bepaalde plaats. Daar blazen de witte zeilen op en vormen een opstapje van de boot naar de kant. Overal tussen de mooie taferelen zitten deuren verstopt die naar de buitenlucht leiden. Mocht je de attractie altijd overgeslagen hebben omdat je bang was opgesloten te raken bij brand of zo, dan kun je dus gerust alsnog gaan.

Suske en Wiske

Nog een paar weetjes:

Geschreven door: Redactie