25 juni 1978: eerste radio uitzending Vroege Vogels

Het is voor veel mensen de start van de zondag. Luister jij naar Vroege Vogels?

Op zondagochtend wakker worden met fluitende vogels, burlende herten, ruisende bomen, demonstrerende milieumensen én natuurlijk klassieke muziek. ‘Vroege Vogels’ viert vandaag zijn veertigjarige jubileum. Elke zondagmorgen wordt het radioprogramma van de VARA live uitgezonden op NPO Radio 1. Het is een van de best beluisterde radioprogramma’s van de publieke omroep.

‘Weer of geen weer’

Alhoewel? Veertig jaar? Hét programma over natuur en milieu in Nederland startte in 1955 onder de naam ‘Weer of geen weer’ gepresenteerd door presentator Bert Garthoff. Op 25 juni 1978 werd de naam omgedoopt tot ‘Vroege Vogels’. De titel ‘Vroege Vogels’ bestaat vandaag veertig jaar.

Natuurlijk werd het veertigjarige jubileum gisteren gevierd met een speciale uitzending. Die begon met de zang van de merel en de woorden van Jochem Myer: “Weet je wat ik zo leuk vind? Dat iedereen in Nederland met de zang van de merel wakker wordt. En als u goed luistert, dan hoort u dat hij vandaag nét wat vrolijker zingt dan normaal: vandaag vieren we de veertigste verjaardag van Vroege Vogels! Namens alle vogels: pieperdepiep, hoera!”

Freek Vonk: Vroege Vogels een ijzersterk radioprogramma

In de uitzending komen zoals altijd verschillende items voorbij. Dit keer onder andere een speciale Vogelzangcursus. Henk Meeuwsen laat ADHD-vogeltjes horen. Speciaal voor Jochem Myer? Het gefluit van de Europese kanarie gaat razendsnel. Zo snel dat je het geluid zo’n 24 keer moet vertragen om het te kunnen beluisteren. Bioloog Freek Vonk schreef een column en cabaretier Dolf Jansen vergeleek op humoristische wijze het veertigjarige bestaan van Vroege Vogels met het dertigjarige bestaan van Spijkers met Koppen.

Van Wim Hoogendoorn tot Menno Bentveld

Op zondag 25 juni 1978 presenteerde Wim Hoogendoorn de allereerste uitzending, maar we zijn nu heel wat presentatoren verder, onder wie Ivo de Wijs, Inge Diepman, Margreet Reijntjes en Janine Abbring. De laatste jaren wordt het gepresenteerd door Menno Bentveld. In een NOS-artikel zegt hij: “We laten de luisteraars kennismaken met de natuur om ons heen. Natuurlijk besteden we aandacht aan grote, mondiale milieuproblemen, zoals klimaatverandering en uitputting van natuurlijke bronnen. Maar we kijken ook naar de natuur in eigen tuin, in het bos, in de stad of in de duinen.”

Zilveren Reissmicrofoon

Een jubileum is prachtig, maar onlangs won het programma ook nog eens een radioprijs: de zilveren Reismicrofoon. Volgens de jury is het programma altijd met de tijd meegegaan. In het rapport op de website NPOradio1 staat: “Vroege Vogels is een platform, een community met radio, televisie en internet, waar je terecht kunt met al je meldingen omtrent flora en fauna. Wat ons betreft mogen er nog 40 jaar bij.”