21 juni: de langste dag van het jaar!

Vandaag is het 21 juni, de langste dag van het jaar en het begin van de astronomische zomer. De dag is niet langer dan normaal, want een dag duurt 24 uur. Het is wel de dag waarop het lang licht is. Het langst van het jaar en vandaar de uitdrukking ‘de langste dag van het jaar’.

De langste dag van het jaar wordt ook wel zomerzonnewende genoemd. Op deze dag staat de zon het langs op de noordelijke halfrond gericht van het hele jaar. De zon schijnt op deze dag 16 uur, 16 minuten en 47 seconden. Op de dag na de zonnewende krijgen we al minder daglicht, het gaat om nog geen seconde, maar toch!

Wat maakt 21 juni zo bijzonder?

Veel mensen in Nederland koppelen deze dag aan de start van de zomer. Zomer betekent lekker weer. In andere landen is de langste dag van het jaar een echt feest. In Noorwegen en Denemarken vieren ze midzomernachtfeesten en in Engeland komen er ieder jaar mensen uit alle delen van de wereld om de zonnewende te ervaren. Stonehenge is een stenen monument gebouwd rond 2300 voor Christus.

Het bestaat uit primitief bewerkte stenen die in een cirkel staan. Het is een van de beroemdste prehistorische locaties van de hele wereld. Tijdens de zonnewende is de cirkel van stenen precies uitgelijnd met de opkomende en ondergaande zon. Vandaar dat men denkt dat op deze plek al duizenden jaren zonnewendes gevierd worden. Op deze locatie is het vandaag de dag nog altijd zeer bijzonder om het licht, de liefde en vruchtbaarheid te vieren.

Magische krachten

Toen de meeste mensen nog niet lezen en schrijven konden, dachten ze dat de zomerzonnewende iets erg speciaals was. Is het natuurlijk ook, maar ze dachten dat er magische krachten op deze dag aan het werk waren. Trouwde je op deze dag dan was je huwelijk lang, gelukkig en vruchtbaar. Plantte je gewassen op deze dag dan was succes gegarandeerd. En door op de zomerzonnewende dag te feesten zou je niet ziek worden. Helaas is dat allemaal niet zo! Maar het is wel zo dat de natuur en de zon rond deze tijd van het jaar het krachtigst is. De zon is een energieboost voor planten, mensen en dieren. Vandaar dat het helemaal niet zo gek is dat de zonnewende een aanleiding is voor een ritueel of uitbundig feest.

Organiseer zelf een zonnewende feest

Heb je zelf zin in zo’n feest? Organiseer dan een feestje voor je familie en vrienden. Een zomer zonnewende feest kan prima in de achtertuin of in een park. Zorg voor versiering en sfeer, zodat je gasten bij binnenkomst meteen onder de indruk zijn. De zonnewende blijft een magisch iets, vandaar dat het leuk is om bijvoorbeeld de zonnegroet te doen,  bijzondere verhalen te vertellen, te zingen of te dansen. Maak er iets speciaals van, wedden dat je daarna bruist van de energie?

 

 

 

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top