close
  • zaterdag 27 november
Nostalgie

19 september 1991: Ötzi, de ijsmummie wordt gevonden

19 september 1991: Ötzi, de ijsmummie wordt gevonden

Vandaag is het exact 27 jaar geleden dat twee Duitse wandelaars in de Italiaanse Ötztaler Alpen een 5300 oude mummie vinden: Ötzi, ook wel bekend als de ijsman.

Opmerkelijke vondst

Het Duitse echtpaar Erika en Helmut stuiten tijdens hun wandeling op een lichaam wat diepgevroren onder het ijs vastzit. In eerste instantie denken ze dat het gaat om iemand die recent een ongeluk heeft gehad in de Ötztaler Alpen. Het lichaam wordt hierdoor onzorgvuldig opgeborgen. Een misrekening, want al snel blijkt dat het gaat om een heel belangrijke vondst: namelijk de oudste menselijke mummie die ooit in Europa is gevonden.

Schat aan informatie

Zodra dit duidelijk is, wordt de aandacht van wetenschappers gewekt. Er wordt volop onderzoek gedaan. De vondst is erg interessant, omdat Ötzi veel voorwerpen en gereedschap bij zich had. In de grond zouden die al lang vergaan zijn, maar omdat hij in ijs lag zijn deze erg goed bewaard gebleven. Zo werd ontdekt dat mensen in de steentijd al best veel gebruiksvoorwerpen tot hun beschikking hadden. Bijvoorbeeld een rugzak en een koperen bijl.

61 tatoeages

De beste man had maar liefst 61 tatoeages. Niet gezet door een naald, maar door kleine sneetjes in de huid waar vervolgens houtskool in werd gewreven. Een soort van acupunctuur, die ingezet werd als medicijn. Ötzi leed aan artritis. Hierdoor weten we dat acupunctuur iets is wat al heel lang geleden werd gebruikt. Nog steeds worden er ontdekkingen over de ijsman gedaan. Zo is er onlangs bijvoorbeeld een bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt in zijn lichaam ontdekt.

Man met status

Ötzi zou ongeveer 45 jaar oud zijn geweest. Dat is vrij oud voor die tijd. Hij was circa 1,60 m lang. Uit onderzoek blijkt dat hij weinig vet had. Bij leven moet hij zo’n vijftig kilogram gewogen hebben. Hij had donkerbruin tot zwart haar en een baard. Uit de gevonden spullen hebben wetenschappers vastgesteld dat Ötzi een man met aanzien moet zijn geweest. Zijn hogere leeftijd en de vondst van de koperen bijl onderstrepen dat.

Hoe kwam hij aan zijn einde?

Wetenschappers dachten eerst dat hij door een val in de bergen om het leven was gekomen. Totdat ze een stukje pijl in zijn schouder vonden en een diepe snee boven zijn oog. Waarschijnlijk is hij vermoord en is hij slachtoffer geweest van een jachtongeval of een gewapend conflict. Echter er zijn nog veel vragen. Waarom werd hij vermoord en nam de moordenaar geen waardevolle spullen zoals de koperen bijl mee? Wat dat betreft zijn onderzoekers nog lang niet klaar met Ötzi en zal hij ter zijner tijd wel weer eens in het nieuws opduiken.

Foto: Wikimedia 

Geschreven door: Redactie