close
  • dinsdag 26 oktober
Nostalgie

19 februari 1946: eerste uitzending Arbeidsvitaminen

19 februari 1946: eerste uitzending Arbeidsvitaminen

Weet jij het nog?

Daar lig je dan, ziek op de bank. Thuis van school op een doordeweekse dag. Moeder rommelt wat in de kamer, de radio staat aan. Als je tussen het wegdommelen even wakker wordt dan hoor je de Arbeidsvitaminen.

Zomaar een herinnering aan het langstlopende landelijke radioprogramma ter wereld dat daar in 2006 al een vermelding voor kreeg in het Guinness Book of Records. Op 19 februari 1946 was de eerste uitzending. ‘Een vrolijk programma voor huis en fabriek’, zo kondigde de AVRO-Bode deze eerste aflevering aan. De mars ‘Go Ahead’, gespeeld door het Columbia Orkest, was de eerste plaat die gedraaid werd. Popmuziek was pas te horen vanaf de jaren tachtig. Arbeidsvitaminen bestaat nog steeds en wordt nu uitgezonden op NPO radio 5 tussen 10 en 12 uur. De presentatie is in handen van Hans Schiffers.

Er zijn in de loop der jaren de nodige veranderingen doorgevoerd. Een paar jaar lang had het programma het onderdeel “One Minute” in samenwerking met Opsporing Verzocht. Getuigen van een misdrijf werden daar opgeroepen zich te melden. Begin jaren negentig schrapte de AVRO de Arbeidsvitaminen en het regende protesten. In 1992 was het alweer terug. Het is nu vooral een verzoekprogramma, maar vroeger stond er iedere aflevering een bedrijf centraal dat een top tien van favoriete platen mocht samenstellen. En je kon uitgeroepen worden tot Baas van de Dag als je medewerkers je erg leuk vonden of in een goed blaadje wilden komen. In 2008 kreeg Arbeidsvitaminen van het Commissariaat voor de Media een behoorlijke boete omdat het teveel reclame maakte voor bedrijven.

Tot de zeventiger jaren was er alleen een omroeper die de platen aankondigde, daarna hebben vele presentatoren plaats genomen achter de radiomicrofoon. Zo waren daar onder andere Meta de Vries, Tom Blom, Krijn Torringa, Hans van der Togt en Gerard Ekdom. Wie was jouw favoriet?

Foto: Jingleweb

Geschreven door: Redactie