16 juli 1935: de eerste parkeermeter is een feit

Parkeermeters zorgen ervoor dat het geen zootje wordt. Heus, geloof ons nou maar. We leggen het wel even uit.

Ze zijn bijna uit het straatbeeld verdwenen, de lange palen met een kastje erop waar je muntjes in moet gooien. Aan de aflopende wijzer is te zien hoeveel tijd er nog is en er verschijnt een rood vlaggetje als die tijd om is: de ouderwetse parkeermeter.

Uitgevonden door de Amerikaan Carl C. Magee in 1935 en op 16 juli van dat jaar voor het eerst geplaatst in Oklahoma City. Magee noemde zijn uitvinding ‘De Zwarte Maria’. Ze leverden gemeenten in de jaren erna overal ter wereld miljoenen op.

Wij staan zeker niet te juichen als we moeten betalen voor het parkeren van onze auto. Autorijden is zo al duur genoeg en de parkeertarieven torenhoog. Maar automobilisten en winkeliers in Oklahoma waren destijds enorm blij met de meters. Door de opkomst van de auto kwamen er steeds meer voertuigen in de stad en er waren amper parkeermogelijkheden. Er bestond geen enkele regelgeving en iedereen deed maar wat. Free Parking, oftewel je zette gewoon overal waar je wilde je auto neer. Dat zorgde voor enorme verkeersopstoppingen en dichtgeslibde straten. Dus de parkeermeter kwam als geroepen en creëerde meer doorstroming en ook meer omzet.

Muntgeld

In Nederland werden pas in 1961 de eerste meters op Schiphol geplaatst. Deze oude meters zijn er nog wel, maar steeds minder. Wie heeft er tenslotte tegenwoordig nog genoeg muntgeld bij zich? Bij de nieuwe parkeermeters kun je gewoon pinnen, veel handiger natuurlijk. Daarnaast heb je maar één parkeerautomaat nodig voor tientallen parkeerplekken en ze zijn beter bestand tegen vandalisme. Je trekt ze niet zo maar even krom. Helemaal nieuw zijn apps als Parkmobil. Je schakelt via een app de starttijd van het parkeren en de zône in en betaalt achteraf.

Voor ons blijft betaald parkeren, op welke manier dan ook, een bron van ergernis. Misschien toch goed om te bedenken wat een chaos het zou zijn als er geen parkeermeters waren en iedereen overal vrij zou mogen parkeren.