13 januari 1930: de eerste strip van Mickey Mouse verscheen

Wie de Donald Duck regelmatig leest heeft vast een favoriete stripfiguur. Donald en de neefjes misschien of de Zware jongens. Of de altijd slimme Mickey Mouse. Vandaag precies negentig jaar geleden kreeg Mickey voor het eerst een eigen krantenstrip. “Het begon allemaal met een muis” zei Walt Disney ooit.

Daarvoor verscheen Mickey in een paar Disneyfilms, waaronder Steamboat Willie uit 1928. Twee eerdere films waren weinig succesvol, maar Steamboat Willie was voorzien van geluid. Walt Disney rammelde eigenhandig met koeienbellen, blies op fluitjes en maakte plopgeluiden met een gootsteenontstopper. Hij nam ook de stem van Mickey voor zijn rekening. In de film bestuurt Mickey een raderstoomboot genaamd Willie en beeldt zich in dat hij de kapitein in. Dan verschijnt de echte kapitein Boris Boef, die het roer overneemt en hem wegstuurt. De film werd een groot succes en vanaf dat moment was de muis beroemd en het was tegelijkertijd het begin van het echte succes van Disney. En van de merchandise, die vanaf toen veel geld in het laatje bracht. Leuk weetje: sinds vorig jaar is er een legodoos met stoomboot Willie te koop, ter ere van de film.

Een eigen strip

Twee jaar na de film kreeg Mickey een eigen krantenstrip. Ub Iwerks, die ook de tekenfilms had getekend, maakte ook hiervan de eerste afleveringen. De allereerste werd gepubliceerd op 13 januari 1930. Daarna verscheen de strip dagelijks in steeds meer kranten. Vanaf 1931 ook in ons land. ‘De avonturen van Mikkie Muis. Voor iedereen en elken dag’  waren te lezen in de Telegraaf. Walt Disney verzon aanvankelijk de verhalen zelf. Hij kwam op het idee voor de stripfiguur toen bij een muis in zijn kantoor zag lopen. Eigenlijk wilde Disney de muis Mortimer noemen, maar dat vond zijn vrouw een veel te serieuze en hoogdravende naam. Het werd dus Mickey. De muis draagt altijd witte handschoenen en is altijd degene die een lastige situatie op weet te lossen. Daarbij vaak (van de wal in de sloot) geholpen door zijn vriend Goofy. Mikey lost het op is een vaste rubriek in de Donald Duck. Pluto is de hond van Mickey en hij heeft twee neefjes: Puk en Max. Zijn grote liefde is natuurlijk Minnie.

Wist je dat:

  • Er in de jaren zestig een Mickey Mouse fanclub opgericht werd die leden had uit de hele wereld? Mickey heeft op Facebook een eigen pagina met veertien miljoen volgers en er zijn ook fans die een pagina zijn begonnen zoals ‘Crazy about Mickey Mouse’ en ‘Mickey Mouse lovers’.
  • Mickey inmiddels te zien is geweest in ruim honderd films?
  • Hij als eerste tekenfilmfiguur een ster kreeg op de Hollywood Walk of Fame? Dat gebeurde op zijn vijftigste verjaardag. Inmiddels hebben ook Donald Duck en Minnie Mouse een ster.
  • Mickey heet in het Italiaans Topolino (oftewel kleine muis). In andere talen heeft hij Micky Maus (Duits), Mikki Hiiri (Fins), Michael Musculus (Latijn), Musse Pigg (Zweeds), Miki Tikus (Indonesisch) en El Ratón Mickey (Spaans).
  • De muis heeft drie vingers en één duim. Dat is niet een foutje. Walt Disney vond dat vijf vingers er teveel uitzag als een tros bananen.
  • Bewijs is er niet, maar volgens Walt Disney zijn Mickey en Minnie getrouwd.
  • Donald Duck het levenslicht later zag dan Mickey? Om precies te zijn in 1934. We schreven er eerder dit artikel over.

 

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top