12 september 1953: John F. Kennedy trouwt met Jackie Bouvier

Er zijn van die bruiloften die je niet snel vergeet omdat ze zo sprookjesachtig zijn. Koninklijke bruidsparen zoals Charles en Diana Charles en Willem Alexander en Maxima stalen de show op hun grote dag. En iedereen wilde de perfecte foto schieten van Wesley en Yolanthe en David en Victoria.

Stralende bruiden in prachtige jurken met een trotse echtgenoot ernaast: het lijkt allemaal zo mooi. Ook John F. Kennedy en Jackie Bouvier, die vandaag 67 jaar getrouwd zouden zijn geweest, beleefden een droomhuwelijk. Maar schijn bedriegt. Net als bij Charles en Diana het geval was bleek hun droom minder mooi dan de foto’s ons doen geloven.

Huwelijksaanzoek

Senator John F. Kennedy ontmoet Jackie voor het eerst op het huwelijk van een gemeenschappelijk vriend in 1948. Drie jaar later treffen ze elkaar weer, maar Jackie is dan nog verloofd met beurshandelaar John Husted. Ze verbreekt die verloving en niets staat een relatie tussen de twee meer in de weg. John vraagt de mooie Jackie in 1953 in Martin’s Tavern in Washington om zijn vrouw te worden.

Love, Jack

De charmante John is echter een enorme rokkenjager en hij valt nog voor de bruiloft voor de jonge Zweedse Gunilla von Post. Die beschrijft hun jarenlange affaire later in haar boek Love, Jack. Er zouden nog vele onthullingen van andere vrouwen volgen.

Zegen van de paus

Het glamourstel trouwt in Newport, Rhode Island. Hoewel de toenmalige paus het koppel persoonlijk zegent, rust er in ieder geval op de bruidsjurk geen zege (ook niet op de rest van hun leven trouwens). De jurk, ontworpen door modeontwerpster Ann Lowe, loopt tien dagen voor het huwelijk enorme schade op door een lekkage in de designstudio. Ann en haar team krijgen het voor elkaar om in een dikke week een compleet nieuwe bruidsjurk en alle jurken voor de bruidsmeisjes te naaien. De jurk van Jackie, met mooie halslijn en wijd uitlopende rok, is iconisch. Het schijnt trouwens dat de bruid zelf liever iets simpelers had gedragen.

Oorlogsblessure en vrouwen

John en Jackie krijgen samen drie kinderen. De eerste zwangerschap eindigt in een miskraam. John is op dat moment aan het zeilen met een groep vrienden en het verhaal gaat dat hij het niet nodig vindt om zijn reis te onderbreken om bij zijn vrouw te zijn. Het lijkt er dan al op dat hij niet erg toegewijd is. Dochter Caroline en zoon John komen gezond ter wereld, maar jongste zoontje Patrick overlijdt een paar dagen na de geboorte. Het huwelijk van de twee verloopt verder ook verre van probleemloos. Dat komt deels door de gezondheidsproblemen van John. Hij ondervindt veel hinder van een oorlogsblessure aan zijn rug en moet twee keer geopereerd worden. En dan is daar nog zijn eeuwige ontrouw. Hij is en blijft een rokkenjager en de vrouwen komen en gaan. Ook als John in 1960 president van Amerika wordt, blijft hij er maîtresses op na houden. Onder hen actrice Marlène Dietrich en Marilyn Monroe, maar ook medewerksters van het Witte Huis, zoals de persoonlijke secretaresse van zijn eigen Jackie.

Grote liefde

Jackie gedraagt zich ondertussen als de perfecte First Lady en is zeer geliefd. Het schijnt dat ze op de hoogte was van het overspelige gedrag van haar man en er iets van zei als het haar te bont werd. Zo zou ze na de vondst van een paar panty’s in het echtelijke bed tegen John hebben gezegd: ‘Wil je rondvragen van wie ze zijn? Het is niet mijn maat”. Jackie weet de mythe van de grote liefde tussen haar en John heel lang in stand te houden. Na de moord op haar man in Dallas is ze gebroken, niet in de laatste plaats door het trauma van de aanslag, maar ook van verdriet. ‘Ik beschouw mijn leven als voorbij en zal nu alleen nog maar wachten tot het echt zo ver is,’ zegt ze vier maanden na de moord tegen een historicus. Hoewel haar huwelijk zeker niet een sprookje was, lijkt het erop dat ze ondanks alles van haar man hield.

Foto’s: Wikimedia Commons, wikipedia

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar top