12 juni 1954: artsen scheiden met succes Friese Siamese tweeling

Een Siamese tweeling. Dat was in de jaren vijftig wereldnieuws. Inmiddels zijn de zussen 65 jaar. Nieuwsgierig naar het hele verhaal?

Het is 7 november 1953 wanneer de bel gaat bij de Friese huisarts Jack Wijthoff. Het is Sijbe de Vries die aanbelt met de vraag of de dokter langs kan komen, want zijn vrouw, Blijke staat op het punt om te bevallen. Met die bevalling begint het bijzondere verhaal van de Friese Siamese tweeling Tjitske en Folkje. 

De tweeling is wereldnieuws 

Pas bij de geboorte krijgt men in de gaten dat het om een Siamese tweeling gaat. Destijds waren er nog geen echotechnieken en de huisarts dacht te komen helpen bij de bevalling van één kind. Wat een schrik moet dat geweest zijn. Na een hele moeilijke bevalling lukt het de huisarts om de eerste baby ter wereld te brengen, een meisje, echter zit de baby nog vast, waaraan? Baby nummer twee, ook een meisje. De tweeling weegt gezamenlijk dertien pond en wordt naar een ziekenhuis in Leeuwarden gebracht. Artsen stellen na de geboorte vast dat de tweeling een goede kans heeft om te worden gescheiden. De media smullen van het verhaal.

Organen niet met elkaar vergroeid 

Deskundigen uit de hele wereld bemoeien zich ermee. Zeven maanden na de geboorte wordt de tweeling operatief van elkaar losgemaakt. Pas tijdens de operatie zien de artsen dat de tweeling een stukje lever met elkaar deelt. De moeder ervaart dat als erg zwaar. De kans is namelijk erg groot dat één van de kinderen het niet overleeft bij zo’n dergelijke operatie. 

Lees het hele verhaal in: ‘Lieve meisjes, heel gewoon’

De vrouwen zijn inmiddels bijna 65 en wonen in hetzelfde huis in Amersfoort. Dat hebben ze niet altijd gedaan, want Tjitske is getrouwd geweest en heeft een dochter. Het zijn geen liefhebbers van de pers. In hun jeugd kwam er elk jaar een foto in de krant. Totdat ze een jaar of 16 waren, toen waren ze daar wel klaar mee. Ze hebben zich namelijk altijd heel gewoon gevoeld en herinneren zich niet eens dat ze ooit een Siamese tweeling waren. Journalist en schrijver Rik Kuiper heeft het bijzondere verhaal opgeschreven. De tweeling gaf toestemming voor het boek, maar wilde zelf niet meewerken. Daarom kreeg hij hulp van de dokter, zuster en van familie. Toch spreekt hij ze uiteindelijk wel. Nieuwsgierig naar het hele verhaal? Het boek heet: ‘Lieve meisjes, heel gewoon’. 

Op de foto zijn niet de zussen Tjitske en Folkje te zien.