11 juli 2001: Herman springt dood tegemoet

Herman was geen brave burger, Herman was rock 'n roll. Een levenskunstenaar. Wat herinner jij je van Herman Brood?

Weet jij het nog?

De dag dat Herman Brood van het dak van het Hilton sprong, was net als vandaag een woensdag. De man die als rock ’n’ roll junkie door het leven ging, maakte zelf een einde aan zijn leven.

“Hij is tenminste niet als een half broodje gestorven,” zei vriend Jules Deelder. Zijn vriend Bart Chabot kon het niet geloven, maar dichter Deelder vond het passen bij de manier waarop hij had geleefd.

Rond half twee in de middag

Muzikant en schilder Herman Brood sprong op 11 juli 2001 van het dak van het Amsterdamse Hilton Hotel. Hij had er naar eigen zeggen geen zin meer in. Het gebeurde rond half twee in de middag dat hij van het hoteldak aan de Apollolaan sprong en tegen het dakdeel op de vierde verdieping te pletter viel. Dochters Lola en Holly zaten op dat moment met hun moeder Xandra bij het circus. 

Drank en drugs

Iedereen wist dat Brood aan de drank en de drugs was, maar juist in die periode was hij van de speed af. Volgens zijn vrienden was zijn lichaam echter helemaal kapot en uitgeput en had hij al meerdere keren zijn plan voor zelfmoord kenbaar gemaakt. ‘Een weloverwogen keuze’, meende Jules Deelder. Waarom het Hilton? Herman kwam er vaak voor een drankje. Het hotel lag op korte afstand van zijn huis. 

Herman Brood was voor velen een levenskunstenaar die zichzelf uitte in de muziek, dicht- en schilderkunst. Hij ontwikkelde een geheel eigen stijl. Wie kent het beeld niet van Herman met die met spuitbussen een kleurrijk doek creëert. 

The Wild Romance

De muziek had lange tij zijn voorkeur. Ooit begonnen als pianist bij Cuby and the Blizzards begon hij zijn eigen band The Wild Romance, waar hij in juli 1979 mee toerde door Amerika. Never be Clever was in 1979 en grote hit en een jaar eerder scoorde hij met Saturday Night. En dan is er nog het succesvolle nummer ‘Als je wint’ uit 1984 dat hij samen met Henny Vrienten zong. Een carnavalskraker wist hij ook nog te maken: Maak van uw scheet een donderslag. Ook nam hij een film op met Nina Hagen (Cha Cha). 

Herman lapte alle regels aan zijn laars

Hierna raakte hij vooral bekend als schilder, maar meer nog als levenskunstenaar. Over Brood was er altijd wel wat te melden. Ofwel vanwege zijn overmatige drank- en drugsgebruik, vanwege zijn ongezouten mening, zijn humor en hilarische schilder-acties of vanwege de verkoop van zijn schilderijen. Herman lapte alle regels aan zijn laars en kwam er mee weg. 

Een paar weken voor zijn sprong sprak Brood nog over de dood door te melden dat ook hij naar de hemel zou gaan. “God wordt zo langzamerhand doodziek van al die brave slijmjurken.”