Piano met muziek

Ik heb iets waardevols kunnen overdragen

Redacteur Rinnie (78) neemt ons mee in haar leven en schrijft. Over ervaringen, herinneringen en bijzondere gebeurtenissen. 

BLOG – Voorzichtig raken mijn vingers de toetsen aan van de piano, waar ik als klein meisje op leerde spelen en die nu bij mijn dochter in de kamer staat. Het donkere eikenhout glimt door de vele lagen wrijfwas, die er in de loop der jaren op gesmeerd zijn en weer uitgewreven.

Hijskraan

Mijn vader kocht de piano in een tijd van opbloei en vooruitgang, vlak na de Tweede Wereldoorlog. Het is een Duits instrument van het merk Blüthner en zo zwaar, dat iedere verhuizing de grootste moeite kost. Er moest zelfs een keer een hijskraan aan te pas komen, toen hij door het raam van de bovenwoning weer naar buiten moest. Mijn vader was erg muzikaal en speelde alles wat hij mooi vond al improviserend, want noten lezen had hij nooit geleerd.

Ook later, als we kampeerden, zorgde mijn vader voor muziek. Dan nam hij zijn accordeon mee en bij een kampvuur speelde hij ‘s avonds bekende en onbekende melodieën, omringd door alle jeugd die zich rond dat vuur verzamelde. Muziek was in mijn jonge jaren iets dat er altijd bij hoorde.

Daarom zocht hij voor mij een pianoleraar

Mijn aandacht was al snel gevangen toen de piano in onze huiskamer stond. Ik was nog maar zes jaar en luisterde graag naar mijn vaders spel. Daarom zocht hij voor mij een pianoleraar, die iedere week les kwam geven. Wat heb ik in mijn jeugd veel uren doorgebracht op die kruk, oefenend en spelend, etudes, sonates en andere muziekstukken. Ik vond in de piano een trouwe metgezel en hij hielp mij overeind als ik terneergeslagen en verdrietig was, maar deelde ook mijn vreugde en blijdschap. Daarom verhuisde de piano later met mij mee, van het ene huis naar het andere.

Soms denk ik, dat hij iets van de muzikaliteit van zijn overgrootvader erfde

Inmiddels staat hij al vele jaren in het huis van mijn dochter, waar mijn kleinzoon nu zijn vingeroefeningen doet. Hij is muzikaler dan ik. Soms denk ik, dat hij iets van de muzikaliteit van zijn overgrootvader erfde, maar het kan natuurlijk ook van zijn ouders komen. De muziekstukken die hij speelt zijn anders en moderner dan die van mij, maar hij beleeft er evenveel genoegen aan. Als ik mijn kleinzoon achter die oude, bekende piano zie zitten, glim ik ook een beetje van plezier, omdat ik iets waardevols heb kunnen overdragen.

Rechterhersenhelft

Ik heb begrepen dat muziek je rechterhersenhelft beïnvloedt. Muziek kan daardoor invloed hebben op gedrag en emoties, op verstand en gevoel en het heeft in de meeste gevallen een positief effect. Het kan rust geven en tot beweging aanzetten, troosten en stress verlagen. Of je nu zelf een instrument bespeelt of naar muziek luistert, het voegt altijd iets extra’s toe aan je leven, iets dat je niet kunt uitwissen of vervangen. Als ik behoefte heb aan rust luister ik graag naar Chopin, maar bij jazzmuziek kom ik juist in beweging. Beide muzieksoorten maken mijn leven rijker.

 

 

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top