close
  • vrijdag 17 september
Nostalgie

1 september 1909 – De eerste Nijmeegse Vierdaagse gaat van start

1 september 1909 – De eerste Nijmeegse Vierdaagse gaat van start

Dit jaar was de Nijmeegse Vierdaagse voor de redactie van 50+ bijzonder, omdat onze eigen Christien meeliep, na een lange training. We konden haar uitgebreid volgen via haar vlogs. Maar de Vierdaagse is natuurlijk al veel langer een groots evenement. Ruim een eeuw geleden, in 1909 vond de allereerste editie plaats.

militairen

Nederlandse Bond voor Lichamelijke Oefening

Veel Nederlandse militairen bleken begin 1900 een slechte conditie te hebben en in 1908 werd de Nederlandse Bond voor Lichamelijk Oefening opgericht. Eén van de doelen van de bond, die veel banden had met de krijgsmacht, was het houden van wandelmarsen. Niet alleen voor militairen trouwens, maar ook voor burgers. De eerste vond dus plaats in 1909 en er waren zo’n driehonderd deelnemers, waaronder tien burgers. Toen kon er nog vanuit dertien verschillende steden worden gestart.

Nijmegen

Vanaf 1925 is Nijmegen de vaste start- en finishplaats. Inmiddels lopen er meer burgers mee dan militairen. Van de ruim 47.000 deelnemers dit jaar waren zo’n 6000 militair. Er is zoveel belangstelling voor het wandelevenement dat er geloot moet worden. Dit jaar liepen er wandelaars mee uit 84 verschillende landen en er waren 25 mensen in een rolstoel. Vanaf 2009 mogen ook zij meedoen. Opvallend is dat de meeste lopers tussen de 50 en 70 jaar waren.

Weetjes

Hitte is in meerdere edities van de Vierdaagse een groot probleem geweest. Zowel in 1927 als in 1972 overleed er een wandelaar door de warmte en in 2006 zelfs twee. De tocht werd toen na één dag afgelast. In 1967 liep Prins Claus de Vierdaagse. Bij aankomst vloog prinses Beatrix hem om de hals. En wist je dat er een speciaal Vierdaagselied is? Het is in 1932 gecomponeerd door H.A. van Mechelen met tekst van J.P.J.H. Clinge Doornbosch.


”Natuur gaf ons een motor mee van ‘t allerbeste merk.
Gaf ons een hart en longenpaar gezond, gaaf, goed en sterk.
En een paar flinke benen een groot geluk op aard’.
Wie die niet leert gebruiken is niet zo’n motor waard.
Wie die niet leert gebruiken is niet zo’n motor waard.
Wij lopen de Vierdaagse mee vol levenslust en moed.
Als goede lopers blijven wij altijd op goede voet.
Want wij zijn één voor allen en allen zijn wij één.
Zo willen wij door Neêrland en door het leven heen.
Zo willen wij door Neêrland en door het leven heen.”

Foto: Wikimedia

Geschreven door: Redactie