Subsidieregeling voor isoleren van woning keert terug in Nederland

Lees hier wat de voorwaarden zijn van de subsidieregeling en op welke manieren je kan isoleren.

De winter komt er weer aan in ons landje dus iedereen wil ervoor zorgen dat we het lekker warm hebben als het koude weer begint.

Dit kun je onder meer doen door jouw huis te laten isoleren. Bovendien geldt sinds 2 september 2019 hiervoor weer een subsidieregeling, dus je kunt het isoleren voordelig laten doen.

Wat zijn de voorwaarden van de subsidieregeling?

Zoals bij elke andere regeling heeft ook de subsidieregeling isolatie meerdere haken en ogen waaraan je zal moeten voldoen om subsidie te kunnen krijgen. Een voorwaarde van de Subsidieregeling Energiebesparing Eigen Huis, zoals de regeling daadwerkelijk heet, is dat jij de eigenaar bent van de woning. Het huis moet tevens jouw hoofdverblijf zijn of worden. Daarnaast moet je twee of meer energiebesparende isolatiemaatregelen laten uitvoeren. Deze werkzaamheden moeten gedaan worden door bouwbedrijven, het mag dus niet door jezelf uitgevoerd worden als je gebruik wilt maken van de regeling. Natuurlijk moeten deze bedrijven ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel, dit is niet meer dan logisch. Het voordeel hiervan is dat je sinds 2011 9 procent btw moet betalen aan het isolatiebedrijf, de overheid heeft hiervoor een btw verlaging ingesteld. Op deze manier wordt het isoleren van jouw woning natuurlijk nog een stuk aantrekkelijker. Deze verlaging geldt overigens alleen op het arbeidsloon bij de werkzaamheden, dus niet op andere kosten zoals het bedrag van het materiaal.

Vormen van isolatie

Een huis kun je op verschillende manieren isoleren. Desondanks zijn er drie soorten die boven de rest uitsteken qua populariteit en bekendheid. Dit zijn dak-, vloer- en spouwmuurisolatie. In principe maken de namen van deze vormen van isolatie al duidelijk wat ze zijn, maar toch is het zo nu en dan nog wat onduidelijk. Ze hebben stuk voor stuk iets in het gemeen: ze zorgen ervoor dat jouw huis minder warmte verliest. Dakisolatie zal warmteverlies via het dak beperken door isolatiemateriaal te plaatsen in het dak, wat voornamelijk bij oudere huizen ontbreekt. Hiervoor wordt vaak een van deze vier materialen gebruikt: hardschuimplaten, steenwol, aluminium noppenfolie en steenwol. Ook bij vloerisolatie zijn er meerdere materialen die gebruikt kunnen worden om het verlies van warmte via de vloer te beperken, te weten isolatiekussens, isolatieplaten, purschuim en meer. Eigenlijk geldt hetzelfde bij spouwmuurisolatie. Bij deze vorm van isolatie wordt er materiaal geplaatst in de spouw, wat een ruimte van 6 centimeter is tussen de binnen- en de buitenmuur.

Foto: Pixabay