Energie en geld besparen in de zomer

Tijdens zomerhitte verlangen we allemaal naar verfrissende briesjes en aangename temperaturen. Maar een airco aanzetten of een ventilator leidt tot een flinke stijging van ons energieverbruik en uiteindelijk tot een hoge energierekening. Daar zitten we niet op te wachten. Gelukkig zijn er heel veel eenvoudige en effectieve manieren om energie te besparen tijdens de zomermaanden. Hier kan je tien waardevolle tips vinden. Ontdek hoe je jouw woning koel kan houden en hoe je efficiënt om kunt gaan met elektrische apparaten in de zomer, zodat je geld bespaart.

1. Houd de warmte buiten de deur

Het is verleidelijk om de airco aan te zetten tijdens hete zomerdagen, maar het is niet de meest duurzame keuze. Airco’s verbruiken veel energie, zeker als je afhankelijk bent van het elektriciteitsnet. Gelukkig zijn er andere manieren om de warmte buiten de deur te houden. Houd overdag je ramen en gordijnen gesloten om te voorkomen dat de warme lucht naar binnen dringt. Daarentegen kun je ’s avonds of ’s ochtends vroeg de ramen en deuren openzetten om de koelere lucht binnen te laten en de warmte af te voeren.

2. Profiteer van de zon om je was te drogen

Je bent misschien geneigd om de was snel in de droger te gooien voor het gemak en tijdsbesparing, maar waarom maak je niet gebruik van de kracht van de zon? Hang je kleding buiten op en laat de zomerzon zijn werk doen. Naast het besparen van energie, geeft het je wasgoed ook die heerlijke frisse geur die je niet kunt krijgen met een droger. Let er natuurlijk wel op dat je een droge dag uitkiest om je was buiten op te hangen, zodat je niet opnieuw hoeft te wassen.

3. Gebruik een plafondventilator

Een plafondventilator is een energiezuinig alternatief voor een airconditioner. De ventilator zorgt voor een verkoelend briesje en helpt de luchtstroom in huis te verbeteren.

4. Douche korter en op een lagere temperatuur

Het is heerlijk om na een warme dag een verfrissende douche te nemen, maar het leidt ook tot onnodig energieverbruik. Neem eens een koudere douche, dit bespaart direct energie, omdat je geen warm water hoeft te gebruiken. Ben je geen fan van een koude douche? Probeer dan eens om een graad lager dan normaal te douchen. Probeer daarnaast om bewust korter te douchen, je gebruikt dan minder water en energie. Heb je nog geen waterbesparende douchekop? Snel installeren dan, want hiermee kan je je waterverbruik flink verminderen.

5. Schakel ongebruikte elektronische apparaten uit

Apparaten die op stand-by staan verbruiken nog steeds energie. Schakel ze volledig uit als je ze niet gebruikt. Zo voorkom je onnodig energieverbruik.

6. Let op de verlichting

Met de langere lichturen in de zomer is het goed om extra aandacht te besteden aan het gebruik van verlichting in huis. Soms heb je per ongeluk een lamp aan te staan, zonder dat je het merkt. Dat is zonde van de energie, maar ook van je portemonnee. Gebruik je nog steeds ouderwetse gloeilampen? Stap dan over op LED-lampen. Deze verbruiken minder energie en gaan langer mee.

7. Kies voor energiezuinige apparaten

Toe aan nieuwe apparaten? Ga dan voor energiezuinige modellen met een hoog energielabel. Vergeet daarnaast niet om apparaten slim te gebruiken, draai bijvoorbeeld pas een was als de trommel vol is en zet de televisie uit als er niemand kijkt.

8. Vang regenwater op

Bij energiebesparing gaat het niet alleen om het verminderen van elektriciteit en gasverbruik, maar ook om het efficiënt omgaan met water. In de zomer hebben je tuinplanten extra water nodig. Grijp niet meteen naar de tuinslang, want dit resulteert in hoog waterverbruik en hoge kosten. Maak gebruik van een regenton. Zo voorkom je een uitgedroogde tuin en bespaar je geld.

9. Isoleer je woning

Zorg voor goede isolatie van je huis om warmte buiten te houden. Isoleer dak, muren en vloeren om te voorkomen dat warmte naar binnen komt. Zo hou je de temperatuur in je huis op natuurlijke wijze koel en ben je minder afhankelijk van airconditioning.

10. Vervang je CV-ketel

Is je huidige CV-ketel aan vervanging toe? De zomer is het uitgelezen moment om je CV-ketel te vervangen. In de winter wil je liever niet zonder warm water komen te zitten, in de zomer is dat minder erg. Kies voor een HR-combiketel. Deze is niet alleen milieuvriendelijk, maar ook energiebesparend. Hoewel de aanschafkosten hoog zijn, zal je op langere termijn dit terugverdienen dankzij de energiebesparing die deze ketel oplevert.

 

 

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top