Dit worden de woontrends van 2023

De kans is groot dat je tijdens de pandemie je hele huis al van top tot teen een volledige make over hebt gegeven. Maar misschien was jij een van de weinige mensen die niet aan de klus is gegaan, of ben je inmiddels wel weer uitgekeken op je inrichting. Hoe dan ook, ook aankomend jaar zijn er weer nieuwe trends die we in veel woonkamers terug gaan zien. Wil je weten of jij er in 2023 een beetje trendy bij zit, of hoe je dat moet aanpakken? Je leest het hier! Deze woontrends zijn helemaal hot.

Zet de bloemetjes euh, binnen

Gedurende de pandemie zaten we voornamelijk tussen onze eigen muren en gordijnen. Best een beetje beklemmend zo nu en dan. Niet zo gek dat er een trend gaande is waarbij we steeds meer behoefte hebben om buiten en binnen bij elkaar te betrekken, om toch dat gevoel van vrijheid te creëren. Dat kun je heel rigoureus doen door bijvoorbeeld openslaande deuren naar de tuin aan te laten brengen. Maar vooral wanneer je portemonnee niet zo gevuld is, kun je het ook op andere, minder kostbare manieren voor elkaar krijgen. Een trend die we al langere tijd zien en die ook in 2023 doorzet, is dat we planten en bloemen binnen steeds meer de ruimte geven. Niet alleen is dat heel gezond, voor je lichaam en je geest, maar het ziet er ook nog eens heel mooi uit. Als je tenminste voor de juiste planten en bloemen kiest, en die ook op een goede plek neerzet. Een enorme bananenplant is natuurlijk erg gaaf, maar als hij meteen de helft van je woonkamer in beslag neemt is het een goed idee om iets minder ambitieus te werk te gaan. De medewerkers bij het tuincentrum zullen je hier graag over adviseren.

Groen, groener, groenst

Die hang naar het natuurlijke zien we niet alleen terug in de toegenomen liefde voor botanica, maar ook in de kleurtrends in wonen. Groen mag op steeds meer plaatsen in huis gezien worden. Van de woonkamer en de slaapkamer tot de keuken. Zolang het maar natuurlijke kleuren groen zijn, zoals diep mosgroen, of juist fris eucalyptus. Tijd dus om wat staaltjes groen in huis te halen, om te zien welke groentint het beste in jouw interieur past.

Allemaal in hetzelfde bootje

In het verlengde van deze natuurlijke trend ligt de woonstijl waar velen enthousiast van zullen worden. Bij de woonstijl Maritiem ga je namelijk voor het authentieke strandhuisje gevoel. De kleuren zijn dus vanzelfsprekend die van de zee; van diepblauw tot turquoise en natuurlijk het wit van woeste schuimkoppen. Ook zandkleuren en zalmkleur misstaan niet in deze stijl. Het aanbrengen van natuurlijke materialen zoals verweerd hout of schelpen is daarbij een schot in de roos. Het is echter bij deze woonstijl wel oppassen geblazen dat je niet over the top gaat, want in dat geval wordt het toch al gauw een beetje kitscherig. Een ankertje kan prima, maar overal ankers en verwijzingen naar de zeevaart is al snel teveel. Tenzij je het tot een enkele slaapkamer beperkt, maar ook dan geldt, less is more.

Tijdloos Scandinavisch

Over less is more gesproken. Terug van helemaal niet weggeweest; het Scandinavische interieur. Deze woonstijl blijft ook in 2023 onverminderd populair. En wij begrijpen wel waarom, want de stijl is rustgevend en harmonieus, licht en tijdloos, maar toch ook warm en knus door hoge comfortgehalte.

Parels bij de kringloop

Misschien wel de grootste trend op dit moment is de duurzame woonstijl. Doordat we steeds vaker worden geconfronteerd met de klimaatcrisis en het moeizame geploeter van de politiek om er iets aan te doen, gaan steeds meer mensen kijken wat ze dan zelf nog meer kunnen doen. Duurzaamheid in wonen heeft daardoor een enorme vlucht genomen. Dat zien we terug doordat mensen (ook tijdens de pandemie) er sneller voor kozen om hun bestaande meubilair een make over te geven, eerder gingen sneupen bij de kringloop voor een ‘nieuwe’ aanwinst, of eerder kozen voor duurzame  of gerecyclede materialen, zoals kurk en papier.

Lekker aarden

Dat we allemaal graag met de beentjes op de grond willen blijven blijkt ook uit de kleurtrend waarin warme, aardse tinten de hoofdrol spelen. Denk aan roestbruin, oker, beige, terracotta, en klei. Vooral in de slaapkamer mogen deze knusse en warme tinten de ruimte krijgen. Combineer het met natuurlijke en duurzame materialen en je bent helemaal trendy op woongebied.