Restauratiewerk vraagt om meesterschilders

De nominatie voor de Nationale Schilders Vakprijs is alweer een tijdje achter de rug (2012), maar dat neemt niet weg dat Chris Grobbe daar nog altijd enorm trots op is. “Wij voeren alle mogelijke schilderwerk uit, van standaardwoningen tot bruggen, maar ook veel restauratiewerk.” En juist voor dat restauratiewerk zijn vakmensen nodig. “Meesterschilders eigenlijk. Schilders met heel veel ervaring en een professionele kijk op het restaureren van oude panden.”

Arbeidsintensief werk

Momenteel wordt er gewerkt in het kerkje van Woudsend, de Karmel Kerk. “Alles is oud en aangetast. De kerk heeft een toren met een houten betimmering en bij de klokkenstoel is er ook een soort kapel van hout. Daar moet je met beleid mee omgaan. Bovendien brengt het werken aan kerken met zich mee dat je met flinke hoogten te maken hebt. Er komen steigers en hoogwerkers aan te pas. Alles samen maakt het werk heel arbeidsintensief.”

Niet alleen het schilderen is anders dan bij standaard panden, ook de te gebruiken verf vraagt om aandacht. “Je wilt zoveel mogelijk de verfsoort benaderen die honderd of soms wel tweehonderd jaar geleden is gebruikt. Maar er moet wel voldaan worden aan de eisen van de huidige tijd. Dat betekent dat je geen synthetisch materiaal kunt inzetten, alles moet watergedragen zijn. Dat is nogal eens een uitdaging om dat samen met de groothandel uit te zoeken.”

Passie voor het ambacht

Al met al is er veel vakkennis nodig om het restauratiewerk uit te voeren. “Er zijn niet veel mensen die dit kunnen en ik ben dan ook heel trots op de vakmensen die wij in dienst hebben. Helaas zijn er steeds minder jongeren die voor het schildersvak kiezen terwijl je het als vakman heel goed kunt hebben. Schilderwerk is altijd nodig en als je goed wordt in je vak, kun je er te allen tijde je geld mee verdienen.”

Er klinkt hieruit een passie voor het ambacht. Op de vraag welk project de laatste tijd de meeste indruk op Grobbe heeft gemaakt, noemt hij het kerkje in Raerd. “Daar hebben wij echt heel bijzonder restauratiewerk verricht. Zelfs het orgel werd geschilderd en voorzien van bladgoud. Je moet je voorstellen dat wij daar het voorbereidende werk uitvoerden, voordat de decoratieschilder het kon afronden. Dat was een heel mooie en intensieve klus.”