close
  • maandag 1 juni
Zorg en Zekerheid

Op je 84ste nog even planken, dat doen weinigen Henk na

Op je 84ste nog even planken, dat doen weinigen Henk na

Henk traint nog dagelijks zijn armspieren, doet gewoon suiker in zijn koffie, en gaat voor de honderd.

Lees meer positieve en inspirerende verhalen in ons 52 pagina’s tellende
gratis digitale magazineFifty Fit and Free

Je moet niet raar staan te kijken als de 84-jarige Henk Verbij even gaat planken. Hij traint in liggende houding met zijn onderarmen en tenen op de grond zijn buikspieren. “Een seconde of tien houdt hij dat wel vol,” vertelt zijn dochter Jeanet (50). Ze is supertrots op haar vader die ze omschrijft als een allesbehalve gemiddelde man van in de tachtig.

Hij wil iedere dag een doel hebben

Volgens Jeanet is haar vader een echte doorzetter. “Ik zou hem een overlever willen noemen. Ik weet dat hij als jongetje bij zijn ouders is weggehaald. Hij werd een pleegkind. Volgens mij komt zijn overlevingsdrang daar vandaan. Hij wil iedere dag een doel hebben en heeft altijd alles zelf willen regelen, hij wil onafhankelijk zijn. Hij woont dan ook nog zelfstandig, in zijn huis in Meppel en gaat dagelijks twee keer een half uur wandelen en fietst veel. Dat laatste doet hij het liefst in zijn eentje, op een gewone oude fiets. Hij wil van een e-bike niks weten.”

“Mijn vader heeft overal in zijn huis elastieken hangen. Aan de trap, aan een stoel. Daar traint hij zijn armen mee. Vooral als het weer minder wordt, pakt hij ook nog zijn gewichtjes en roertrainer erbij. Het is een man die heel veel in beweging is en daarmee superfit blijft.”

Henk is altijd opgewekt en vrolijk

Henk was in zijn werkzame leven revisiemonteur. “Hij reviseerde vooral scheepsmotoren. Nog voor zijn 65ste ging hij met pensioen vanwege zijn beperking. Hij heeft de huidaandoening psoriasis. Toch heeft hij zich daar nooit door uit het veld laten slaan. Vier jaar geleden kreeg hij injecties en sinds die tijd is hij ‘schoon’. Het onderdrukt wel in zekere mate zijn immuunsysteem, maar ook dat weerhoudt hem nergens van.” Zijn vrouw is zeven jaar geleden overleden, maar toch is Henk altijd opgewekt en vrolijk. “Hij waardeert het enorm als ik bij hem langskom. Daarentegen kan hij ook prima alleen zijn.”

Als vader had Henk discipline hoog in het vaandel staan. “Hij stimuleerde sporten altijd enorm en ik zat als kind op turnen en voetbal. Ik was eigenlijk helemaal niet goed in de ringen. Wat mijn vader deed? Die boorde twee gaten in het plafond bij ons thuis, hing ringen op en dan kon ik oefenen.”

Qua eten doet Henk niet ingewikkeld

Volgens Jeanet gaat Henk voor de honderd jaar. Met al dat bewegen zit het wel goed, maar qua eten doet Henk niet ingewikkeld. “Ik ben anti-suiker, maar mijn vader doet gewoon suiker in zijn koffie. Fruit eten hoeft van hem ook niet. Sinds hij in de krant las dat een vrouw 103 jaar oud werd zonder ooit groenten en fruit te hebben gegeten, hoeft het van hem ook niet.” Volgens Henk is ouder worden geen serieuze aangelegenheid, maar juist vooral plezier hebben en genieten. En altijd bezig blijven. Een middagdutje vindt hij onzin. Wat hij wel doet is een half uurtje klassieke muziek luisteren.

Geschreven door: Julia van Bohemen