Ouderen moeten zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen, maar dat leidt tot nogal wat problemen. Zo blijkt er voor de thuiszorg niet voldoende personeel waardoor ouderen te weinig zorg krijgen en ze blijken zich vaak eenzaam te voelen. Langer zelfstandig wonen betekent ook dat ouderen in hun (vaak te grote) woningen blijven zitten of huurwoningen bezetten.
Problemen die opgelost kunnen worden als de verzorgingshuizen terugkeren. Huizen waar ouderen gezamenlijk wonen en waar personeel is om hen te verzorgen. Dat zou betekenen dat oudere mensen minder snel eenzaam raken, dat er meer werk is voor verzorgenden, en dat er een betere doorstroming is op de woningmarkt. Er komen immers weer woningen vrij.
Goeie oplossing
Als het aan de Amsterdamse VVD-wethouder Eric van der Burg ligt is dit een goeie oplossing voor de eerdergenoemde maatschappelijke problemen. Een persoonlijke koerswijziging van de VVD-er, want zijn partij pleit immers voor minder verzorgingshuizen en een langere zelfstandigheid voor ouderen, met zorg aan huis. En niet alleen Van der Burg is deze mening toegedaan. Ook Max omroepbaas Jan Slagter vindt dat verzorgingshuizen terug moeten.
Veel mensen ouder dan zestig jaar blijven in huurwoningen zitten
Met name op het gebied van de woningmarkt vindt Van der Burg bijval. Vooral woningbouwverenigingen kennen het probleem omdat veel mensen ouder dan zestig jaar in huurwoningen blijven zitten. Jonge mensen komen hierdoor nauwelijks voor een huurwoning in aanmerking, er komt er gewoonweg nauwelijks eentje vrij.
Ouderenbond gelooft er minder in
Het gaat er volgens Van der Burg nu om dat mensen in ieder geval weer de keuze krijgen om ofwel zelfstandig te blijven wonen of in een verzorgingshuis gaan wonen met meerdere ouderen en directe zorg. De ouderenbond ANBO gelooft er minder in. Mensen in een kamertje zetten, is volgens hen toch niet meer van deze tijd.
Ouderen kennen de nieuwste wooninitiatieven vaak niet
Andere gezamenlijke wooninitiatieven zijn mogelijk een betere oplossing, maar er gaan geluiden op dat ouderen vaak deze nieuwste wooninitiatieven niet kennen. Er zijn al veel kleinschaliger gezamenlijke woonvormen, met of zonder zorg. Dat zouden de gemeenten in kaart moeten brengen, meent directeur Liane den Haan van de ANBO. Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge is van mening dat terugkeer naar vroeger nooit een oplossing is, maar dat nieuwe gezamenlijke woonvormen hem een beter idee lijken.
bron: NOS