Krachttraining als je boven de vijftig bent? Ja juist!

Hoe is het nou met de krachttraining van 50+? Volgens de deelnemers gaat het heerlijk. Na een paar lessen met wat spierpijn als gevolg, heeft eigenlijk niemand daar meer last van. Hoogstens van de lachspieren, want het is enorm gezellig tijdens de trainingen. 

Dat neemt niet weg dat er serieus wordt gewerkt. Een circuit van push ups, burpees, jumping jacks, crunches en nog veel meer is de deelnemers allang niet vreemd meer. Wekelijks wordt er in de sportzaal bij Fysio 058 flink getraind. Van touwtje springen tot opdrukken, maar veelal ook in een spelvorm. Probeer maar eens tijdens een circuit ook nog eens een woordraadsel op te lossen. Dat valt niet meer om én met het hoofd én met het lijf bezig te zijn. Het houdt de deelnemers echter wel scherp en zorgt regelmatig voor hilariteit en flink wat zweetdruppels.

In de zaal wordt wekelijks gestart met een goeie warming up, waarna een rondje langs toestellen en op matjes wordt gedaan. Zo af en toe verlaat de groep ook de zaal om buiten te sporten.

Naar buiten

Het is maandagavond. Na een aantal keer binnen trainen in de sportzaal, wordt er die avond besloten buiten te trainen. Donker en koud? Niks van dat al. Onder het licht van de lantaarnpalen en met de muziek van een heuse jaren zeventig playlist op de achtergrond traint de groep 50+ deelnemers zich warm. Met veel lol en af en toe een paar danspasjes tussendoor, op een nummer van Marvin Gay bijvoorbeeld. Dat het dan ook een beetje gaat regenen, deert niemand.

Twee keer per week komen de deelnemers aan de 50+ krachttraining bij elkaar om onder begeleiding van personal trainer Tijn Dijksma een uur lang oefeningen te doen. Vaak in de sportzaal, en af en toe buiten, zoals vanavond. Je hoeft geen wasbord te kweken en je hoeft er ook geen fanatieke sporter voor te zijn als je kiest voor krachttraining. Het is eigenlijk geschikt voor iedereen van welke leeftijd of welk postuur dan ook.

Wat het doet is je spieren en botten versterken en dat is echt heel goed voor je lijf. Juist als je ouder wordt. De verschillende oefeningen vergroten de spierkracht. De groep van 50+ die een paar weken geleden met de krachttraining is begonnen voelt zich nu al fitter dan daarvoor.

Behalve dat de spieren sterker worden, krijg je letterlijk meer power in je lijf. Bovendien beschermt het ook de botten, die het op deze leeftijd best te verduren hebben. Veel mensen, met name vrouwen na de overgang, hebben last van botontkalking en daar kun je echt wel iets tegen doen. Dat je lijf er ook nog wat strakker van wordt, is dan mooi meegenomen.

Goed en langzaam

Wie meent dat je er een enorme conditie voor moet hebben en dat alles snel moet gebeuren heeft het mis. Het is juist zaak om de oefeningen zoals squads, burpees en push ups goed en langzaam te doen. Dan heeft een oefening veel meer effect op de spieren. Het gaat dus vooral om kwaliteit en niet om kwantiteit.

Iedere spiergroep in het lijf wordt apart getraind, van been- tot armspieren, van bil- tot kuitspieren. En reken maar dat die aan bod komen tijdens de trainingen van personal trainer Tijn. Bij het woord ‘circuitje’ weten de deelnemers al genoeg: ze moeten weer flink aan de bak.

Het resultaat naast sterke spieren en botten is onder meer dat je minder snel last zal hebben van rugklachten, beter herstelt na een eventuele blessure, sterkere pezen krijgt en een betere lichaamsbouw en gewoon hartstikke fit wordt.

Ook aan krachttraining doen? Hier een paar tips

-Zoek een sportschool of een personal trainer. Het is belangrijk dat je onder professionele begeleiding traint.

-Het is goed om krachttraining met bijvoorbeeld hardlopen, fietsen of wandelen te combineren. Dan vergroot én je spierkracht én je uithoudingsvermogen

-Kies, als je een paar keer per week traint, ook voor een goeie rust. Je lijf heeft tijd nodig te herstellen en juist in die tijd wordt je spierkracht vergroot.

-Maak een plan en wees geduldig. Je traint je spieren niet in twee weken. Overleg met een trainer hoe intensief je wilt trainen en neem de tijd. Dan bereik je het grootste effect voor je eigen gezondheid.

-Zet het niet in om specifiek af te vallen. Het gaat echt om het vergroten van je spierkracht en een sterker lijf. Het is wel zo dat bij meer spieren een snellere stofwisseling krijgt. Voedingsstoffen worden daadkrachtig omgezet in energie. Dat zorgt er zijdelings voor dat je op een goeie manier vet en calorieën verbrandt.

Doe mee!

De 50+ groep traint twee keer per week, op maandag van 20.15 tot 21.15 en op vrijdag van 9 tot 10 uur, met een uitwijkmogelijkheid naar de woensdagavond van 19 tot 20 uur (mocht je op vrijdag verhinderd zijn). De kosten zijn 59,95 euro voor 16 trainingen. Een tweede groep gaat in februari van start. Je kunt je daar voor aanmelden door een mail te sturen aan [email protected]

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar top