Kies met de buurt voor eenzelfde WhatsAppgroep

Samen zorgen voor een veilige buurt, kan via veel WhatsApp-groepen. Heeft jouw buurt een app?

We willen graag een veilige buurt. Sinds bijna iedereen een smartphone heeft is er een nieuwe manier van buurtpreventie: de buurtapp. Een WhatsAppgroep met je buren om met elkaar de wijk in de gaten te houden.  Het is een succesvol burgerinitiatief en je ziet regelmatig een ‘buurtpreventie’-bordje staan.

De Nationale Politie juicht de buurtpreventie toe en in sommige steden is het aantal inbraken ook echt afgenomen. Inbrekers mijden wijken waar men de boel goed in de gaten houdt.

Onderling afstemmen

Een groepsapp in WhatsApp is niet de enige manier om inbraken of andere verdachte omstandigheden te melden. Even zoeken in de Appstore levert onder andere Veiligebuurt, Nextdoor, WeAlert en BuurtApp op. Dat is op zich mooi, want er is duidelijk aandacht voor veiligheid, maar als iedereen in de straat in een andere app zit, schiet je er niet veel mee op. Dat is dus een kwestie van onderling goed afstemmen.

Elkaar een fijne vakantie wensen?

Ondanks dat een buurtapp de sociale controle vergroot en inbrekers afschrikt, zijn er de nodige ergernissen over. Want regelmatig worden er ook andere zaken gedeeld in de app. Het is dan ook belangrijk om af te spreken wat wel en niet besproken mag worden. Mag je elkaar een fijne vakantie wensen bijvoorbeeld? Met het risico dat iedereen reageert en er honderden berichten bijkomen in een paar uur tijd. Zijn foto’s van door de straat dwalende katten gewenst? Mag je vragen of iemand een goede oppas weet? En waardeert de buurt het als je een goede mop verspreidt?

Dit zijn de richtlijnen volgens het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Stichting WhatsApp buurtpreventie.

Wel doen:

  • Voeg de wijkagent toe aan je groep. Op politie.nl zie je welke agent aan jouw wijk is toegewezen.
  • Plaats een speciaal verkeersbord en plak stickers zodat inbrekers weten dat er buurtpreventie is. Gemeenten hebben er een wijkbudget voor vrijgemaakt.
  • Spreek van tevoren duidelijk af welke informatie je deelt. Dus wel verdachte activiteit, geen stroomstoring.
  • Meld het als je 112 hebt gebeld, dan hoeft een ander dat niet meer te doen en wordt de meldkamer niet overspoeld. Dat kan levens kosten.
  • Gebruik de SAAR-methode: S = Signaleer A = Alarmeer 112 A = App om de waarneming bekend te maken R = Reageer, door bijvoorbeeld naar buiten te gaan en contact te maken met de persoon om zijn of haar plannen te verstoren.
  • Wees respectvol naar de beheerder en andere groepsleden.
  • Als je beheerder van de groep bent kun je je aansluiten bij een aparte appgroep met andere beheerders. Zo krijg je informatie die ook van belang kan zijn voor jouw wijk. Aan deze koepelgroep is ook de meldkamer toegevoegd, zodat je een follow-up krijgt van een melding.
  • Wordt er tegen de afspraken in veel over irrelevante dingen gekletst? Dan kan ingesteld worden dat alleen de beheerder berichten plaatst en dat alles via hem of haar gaat. Maar dat vraagt wel heel veel tijd van die beheerder.

Niet doen

  • Gebruik voor dingen die niets met preventie te maken hebben zoals oppas voor je kat of de verkoop van spullen een app die daarvoor bedoeld is en niet de buurtpreventieapp.
  • Gebruik niet teveel emoji’s. Niet iedereen interpreteert een emoji op dezelfde manier en dat kan misverstanden veroorzaken.
  • Meld iets verdachts pas al je het echt zeker weet.
  • Deel foto’s van verdachten niet op andere social media zoals Facebook. Dat is zonder toestemming niet toegestaan.

Op de site www.Alerteburen.nl vind je niet alleen informatie over Whatsapp buurtgroepen, maar ook andere groepen, zoals ‘Veiligebuurt’. Daarnaast is er een forum waarop je informatie over preventie kunt uitwisselen, en kun je deurstickers te bestellen waarmee je laat zien dat je op een buurtpreventiegroep bent aangesloten.

Bron: Nu.nl