Huilende boswachter aan Groningse Kruisweg

BLOG – In de zaal van het dorpshuis zijn dertig van de 330 inwoners van het Noord-Groningse dorp Kruisweg bij elkaar gekomen. Het zijn voornamelijk omwonenden van het essenbosje aan de Hogeweg. Staatsbosbeheer is met vier man vertegenwoordigd. Een beleidsman van Staatsbosbeheer geeft uitleg over de essentaksterfte die een groot deel van de essenpopulatie in Nederland aantast. Het gaat hier om een geïmporteerde schimmel die ervoor zorgt dat de sapstromen blokkeren waardoor bladeren en takken afsterven. De schimmel luistert naar de lieflijke naam essenvlieskelkje. Die dode takken vormen een gevaar voor de spelende kinderen en de honden uitlaters in het essenbosje. De bomen moeten om.

Ze sleept ook Groen Links er met de haren bij

Een Rotterdamse weekendbewoonster van het Groningse Kruisweg eist als eerste de microfoon.’Doet Staatsbosbeheer dit niet om het eigen huishoudboekje op orde te krijgen? We weten allemaal dat essenhout goed hout is en dus geld oplevert. Staatsbosbeheer is financieel ongezond en kan de opbrengst van het hout goed gebruiken.’ Ze wijdt verder uit over het huishoudboekje en sleept ook Groen Links er met de haren bij. Om haar heen rollen de ogen van de dorpsbewoners. Je ziet ze denken: ‘Import’. De vrouw heeft alle plekken in de provincie Groningen bezocht waar Staatsbosbeheer de zieke essen heeft moeten kappen. ‘Het is een slachtveld, helemaal kaal, echt helemaal kaal. Niet alleen de essen, ook de gezonde eiken en andere bomen zijn gekapt. Ik heb foto’s gemaakt, die kan ik laten zien, duizenden foto’s.’ Zij weet goed hoe ze een heel dorp tegen zich in kan nemen. Er wordt onrustig op stoelen heen en weer geschoven. De kappers van Staatsbosbeheer verweren zich geduldig en zorgvuldig. Boswachter Dennis, een goeiige, gezellig ogende jongeman met stiekeltjes en een zilveren oorring, krijgt bijna tranen in zijn ogen als hij het over de staat van de aangetaste bomen heeft. Zijn liefde voor bomen is groot.

Hut

De voorzitter van de dorpsvereniging breekt in in het relaas van de weekendbewoonster. ‘Er zijn meer mensen met vragen.’ Een wulpse blonde vrouw met een aardig bosje essenhout voor de deur dat benadrukt wordt door de verticale strepen in haar afgedragen trui, heeft een vraag namens haar zoontje.‘Hij heeft een hut in het bos, kan die gespaard worden?’ Maar dat zal helaas niet mogelijk zijn. De machines die de bomen omzagen, opvangen en vervolgens in gelijke stukken zagen, hebben drie meter brede rupsbanden. Er zullen dus paden van drie meter breed ontstaan waar alles kapot gaat.

Bij de hut van het zoontje van de wulpse vrouw aangekomen, schiet boswachter Dennis weer vol

De boswachters nemen de bewoners mee naar het bos om ze ter plekke duidelijk te maken wat de gevolgen van de werkzaamheden zullen zijn. Het ziet er niet best uit voor het bosje. Veel zal er niet van overblijven. Bij de hut van het zoontje van de wulpse vrouw aangekomen, schiet boswachter Dennis weer vol. De jongens hebben met messen in bomen gekerfd. Kriskras, niet eens een hartje met initialen. ‘Dit overleven die bomen niet. Ook als je bij het bouwen van een hut maar één roestige spijker in een boom slaat, kan dat de boom al fataal worden.’ Het is wel een mooie hut, alleen dat plastic dak had anders gemoeten. Plastic hoort wat de bosbeheerders betreft niet in een bos. Toch zullen ze hun best doen om de hut te sparen. Maar boswachter Dennis gaat wel een hartig woordje met de huttenbouwers spreken. Want hutten bouwen in het bos? Dan vooral touw gebruiken, veel touw. En geen spijkers, want dan moet boswachter Dennis echt huilen.