Het leven is goed in Fryslân

In Fryslân gaat het in economisch opzicht wat minder dan in de rest van het land. Het gemiddelde opleidingsniveau is lager, de werkloosheid hoger en het inkomen lager. Toch ervaren veel inwoners het leven in Fryslân als goed en scoort de leefbaarheid hoog.

De grootste uitdaging voor de komende tijd is hoe om te gaan met de toenemende vergrijzing in Fryslân. Dit blijkt uit de publicatie ‘Leven in Fryslân’ van het Fries Sociaal Planbureau (FSP).

Veilig en gelukkig

Een groot deel van de inwoners van Fryslân is tevreden met het leven. Binnen Nederland voelen de Friezen zich het gelukkigst. Ook qua veiligheid scoort Fryslân goed. De inwoners van Fryslân ervaren het minste overlast en voelen zich veiliger in hun buurt dan de rest van het land. De sociale samenhang of het mienskipsgevoel is sterk in vergelijking met het landelijk gemiddelde. Fryslân scoort hoog op het onderlinge vertrouwen, deelname aan vrijwilligerswerk en de binding met de buurt.

Veel groen

Veel inwoners van Fryslân waarderen het groen en de rust en ruimte in de provincie. Fryslân is de minst bebouwde provincie van Nederland. Slechts 7 procent van de totale oppervlakte bestaat uit bebouwde ruimte. De tevredenheid over de woonomgeving hoort bij de hoogste van Nederland. Wel geeft bijna een derde van de inwoners aan dat het Friese landschap er in de afgelopen vijf jaar op achteruit is gegaan.

Economisch blijft achter

In economisch opzicht blijft Fryslân achter bij de rest van het land. De provincie draagt maar in beperkte mate (3%) bij aan de landelijke economische ontwikkeling en het bruto binnenlands product (bbp) per inwoner is in Fryslân, na Drenthe, het laagste van Nederland. Nu het economisch beter gaat zijn in Fryslân meer banen dan ooit. De werkloosheid is echter nog steeds wat hoger dan landelijk.

Meer vergrijzing

Fryslân is meer vergrijsd dan landelijk. In de komende jaren neemt het aantal 65-plussers verder toe terwijl het aantal jongeren daalt. Dit heeft gevolgen voor de Friese samenleving. De krapte op de arbeidsmarkt neemt bijvoorbeeld toe.

Ontwikkeling leeftijdsgroepen Fryslân, 2008-2018 en prognose tot 2030

Bron: CBS, prognose provincie Fryslân, bewerking FSP

Langer thuis

Vooral het aantal 75-plussers neemt de komende jaren toe. Deze groep woont langer zelfstandig thuis en zal een toenemend beroep op professionele zorg en mantelzorg doen. Tegelijkertijd neemt het tekort aan zorgpersoneel toe en daalt het aantal mantelzorgers. Nu senioren langer zelfstandig thuis wonen, stelt dat ook andere eisen aan woningen. Deze moeten passend zijn bij de levensfase en eventuele zorgvraag. Zeker op het platteland, waar voorzieningen schaarser zijn, vraagt dit om oplossingen omtrent mobiliteit.

 

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top