Lifehacks kennen we als huishoudelijke handigheidjes, maar er is meer. Het heeft ook te maken met informatieverwerking en efficiëntie. En daar kan iedereen zijn voordeel uit halen. Op de werkvloer en thuis.
Regelmatig hebben we op 50+ lifehacks met jullie gedeeld onder de naam Oma weet raad 2.0. Lifehacks zijn simpele oplossingen voor alledaagse problemen. Eigenlijk net zoals oma vroeger overal raad op wist. Bij de meeste hacks denk je: ‘Waarom heb ik dat zelf niet bedacht!’, zo eenvoudig zijn ze vaak.
Zo kun je bijvoorbeeld de achterkant van een ronde sleutel gebruiken als je geen muntje hebt voor je boodschappenkarretje. En als je doodsbang bent voor spinnen, dan is het zaak je huis naar munt te laten geuren, want daar houden ze niet van. Superhandig om te weten en het is dan ook een populair verschijnsel aan het worden. Volkskrant Magazine besteedde er kortgeleden een heel artikel aan.
Informatieverwerking
Dat we gek zijn op al die creatieve oplossingen voor kleine probleempjes (echt levensreddend zijn ze meestal niet) is duidelijk, maar waar komt dit fenomeen eigenlijk vandaan? De term lifehack werd ruim tien jaar geleden geïntroduceerd door de Britse technologie-journalist Danny O’Brien. Toen sloeg de term op de wijze waarop informatie- en gegevensstromen op een efficiënte manier verwerkt konden worden. Het ging over hoe je informatie opspoort, organiseert en deelt. Daardoor gaat het uiteindelijk over meer doen in minder tijd met minder stress.
Dagelijks leven
Dat kun je natuurlijk veel breder trekken en inmiddels worden de lifehacks volop in het huiselijke leven gebruikt. Een goede lifehack is trouwens meer dan een handige huishoudtip. WD40 is bijvoorbeeld in de winkel te koop en op zichzelf geen lifehack. Maar als je het gebruikt voor iets waar het in principe niet voor bedacht is (kauwgom uit je haar halen bijvoorbeeld), dan is het wel een lifehack.
Duurzaam en creatief
Er zijn meerdere redenen waarom lifehacks op dit moment zo geliefd zijn. Als je een product voor meerdere doeleinden (her)gebruikt, past dat heel goed in de wens van veel mensen om duurzaam te leven. In de wereld van een echte lifehacker bestaat geen afval. De plastic doosjes van oude cassettebandjes gooi je dus niet weg, maar gebruik je om je smartphone rechtop in te zetten. Naast duurzaamheid en milieubewustzijn is klussen en creatief bezig zijn een hobby van deze tijd. Hoe mooi is het voor de doe-het-zelver om van een oud LACK tafeltje van de Ikea een geweldige speeltafel te maken of een heerlijke loungebank van pallets voor in de tuin?
Gewoon leuk
De huidige drukke maatschappij vraagt erom dat je goed met je tijd om gaat. Daar sluiten handige lifehacks die het leven vereenvoudigen perfect bij aan. Maar je kunt er ook gewoon erg veel plezier aan beleven. Het is iedere keer weer grappig om iedereen te zien hannesen met muntjes bij de supermarkt, terwijl jij doodleuk je huissleutel in het karretje steekt.
Lees ook: Waarom lijstjes zorgen voor rust in je hoofd
Bron: Volkskrant Magazine