ADVERTORIAL – Hout… dat ruikt lekker, dat betekent buiten werken en af en toe op een heftruck rijden. Kortom; buitenmens Hanneke Jouta is helemaal zichzelf in de houthandel. En dan hebben we het nog niet eens over de warmte ervan gehad.
Toen ze tien jaar geleden voor hun eigen huis een houtkachel aanschaften, was het nog een hele toer om aan goed hout te komen. Met een gezonde dosis ondernemers-zin was de keuze toen snel gemaakt. “Als wij er naar moeten zoeken, zal dat voor anderen ook zo zijn,” vertelt Hanneke Jouta. “We besloten toen zelf ‘in hout te gaan doen’.”
Voor Hanneke en haar man Willem Hazewindus betekende dat de aanschaf van een flinke hoeveelheid hout en een kloofmachine. Tien jaar later is Hanneke een expert als het om hout gaat. “Sommige houtsoorten zijn geschikt om er kozijnen van de maken, anderen om te stoken. Wij werken met berken-, essen- en eikenhout.”
Dat de zwaarste soort, het eikenhout, per definitie de beste stookresultaten oplevert, veegt Hanneke direct van tafel. “Het hangt van de kachel en het stookgedrag af wat het beste hout is. Daarom raad ik mensen altijd aan eerst gemengd te gaan stoken, als ze voor het eerst een houtkachel hebben of met een nieuwe houtkachel gaan werken. Dan kom je erachter wat voor jouw kachel meest geschikt is en het beste bij je past.”
‘Of ben je iemand die hem vol wil gooien en er geen omkijken naar wil’
“We worden wel eens gebeld dat stoken niet lukt, maar ik kan dan met enige zekerheid wel melden dat dat niet aan het hout ligt. Na een paar minuten praten over het stookgedrag en de kachel weet ik meestal wel wat er aan schort. Je kunt natuurlijk de verkeerde keuze hebben gemaakt wat de houtsoort betreft, maar vaker nog ligt het aan de manier van stoken. Dat kun je leren.” De wijze waarop iemand die kachel vol wil gooien, kan bijvoorbeeld al bepalend zijn. “Wil jij een paar keer opstaan om de kachel bij te vullen of ben je iemand die hem vol wil gooien en er vervolgens geen omkijken naar wil. Dat bepaalt mede de te gebruiken houtsoort.”
Het kloven en hakken laten Hanneke en Willem inmiddels aan anderen over. Het hout komt keurig in kratten met de vrachtwagen uit Litouwen. “Het is hout uit productiebossen. Iedere boom die gekapt wordt, wordt ook weer geplant.” Dat er tegenwoordig veel over duurzaam stoken wordt gesproken, begrijpt Hanneke wel. “Ook wij verkopen korrels voor in pelletkachels. Als je dat wilt, is dat natuurlijk prima. Geef mij echter maar een ‘stukje hout’.” En om haar liefde voor het hout nog eens te onderstrepen, voegt ze er aan toe, “als een boom niet wordt verwerkt tot kachelhout en hij blijft in het bos liggen, is er evenwel CO2 uitstoot als wanneer deze de kachel in gaat. Doe mij die kachelwarmte dan maar.”