De beste uitvaarttrends van 2023

Traditioneel waren uitvaarten in het Westen een gedempte aangelegenheid. Sinds het begin van de 21e eeuw heeft er echter een culturele verschuiving plaatsgevonden, en de keuze voor begrafenissen en herdenkingen is enorm toegenomen. Meer persoonlijke ceremonies zijn steeds populairder geworden, waarbij veel mensen kiezen voor begrafenisplannen die sombere tradities achter zich laten en in plaats daarvan hun eigen interesses en passies aanspreken. Als je een overlijdensrisicoverzekering afsluit, kun je zelf alvast wat eisen vaststellen voor je uitvaart. Wellicht zijn de volgende trends hierbij iets voor jou!

 

Overlijdensrisicoverzekering afsluiten

Een van de grootste trends voor uitvaarten is tegenwoordig het afsluiten van overlijdensrisicoverzekeringen, wat door steeds meer Nederlanders wordt gedaan. Dit heeft natuurlijk niet volledig met je uitvaart te maken, aangezien je deze verzekering al eerder afsluit. Door een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten, zorg je ervoor dat je nabestaanden een bedrag ontvangen als je tijdens de looptijd overlijdt.

Dit bedrag kan vervolgens gebruikt worden om het wegvallen van je salaris op te vangen. Zo kunnen je nabestaanden toch nog bijvoorbeeld je hypotheek betalen. Het is dus wel belangrijk om te onthouden dat de overlijdensrisicoverzekering tijdelijk is. Je spreekt dus een looptijd af met de verzekeraar. Als je op de einddatum nog leeft, stopt de verzekering. Als je vervolgens overlijdt, wordt er geen bedrag uitgekeerd.

 

Viering van het leven

Voor sommigen voelt een viering van het leven meer een weerspiegeling van wie ze zijn dan een plechtige begrafenis. Simpel gezegd: het vieren van het leven is een opbeurender alternatief voor traditionele uitvaartdiensten. In plaats van zich te concentreren op het verdriet van het overlijden van een geliefde, viert het hun leven en alle vreugde die het met zich meebracht. Het is een kans voor familieleden en vrienden om hun positieve, gelukkige herinneringen te delen. Vaak dragen de gasten felle kleuren, en zingen, dansen en plezier maken worden allemaal aangemoedigd. Zoals elke uitvaartdienst is de viering van het leven een persoonlijke gelegenheid en kan deze elke vorm aannemen die de overleden persoon verkiest.

 

Crematie

Of we begraven of gecremeerd moeten worden, is iets dat velen van ons zullen moeten afwegen als ze aan onze begrafenissen denken. Wat veel mensen zich niet realiseren is dat dit niet altijd het geval was. Directe crematies wonnen aan populariteit in de 19e eeuw om de begrafeniskosten laag te houden toen begraafplaatsen in steden steeds duurder werden. Voordien waren begrafenissen standaard. Tegenwoordig zijn de redenen om gecremeerd te worden gevarieerd, maar personalisatie is een populaire reden. Wanneer een persoon wordt gecremeerd, kan zijn as worden verstrooid op een plaats naar keuze, wat betekent dat zijn laatste rustplaats een plek kan zijn die veel voor hem of haar betekent. In plaats van te worden beperkt tot een bepaald grafveld, kan de as worden verstrooid in de zee, in het buitenland of samen met iemand anders die is overleden.

 

Groene begrafenis

Zorg dragen voor het milieu wordt steeds belangrijker voor mensen tijdens hun leven, en nu kiezen velen ervoor om hun duurzaamheidsethiek onderdeel te maken van hun dood, door te kiezen voor milieuvriendelijke begrafenissen. Groene begrafenissen, ook wel natuurlijke begrafenissen genoemd, gebruiken minder schadelijke materialen en verspillen minder hulpbronnen tijdens het begrafenisproces. Dit betekent dat het lichaam wordt begraven in een kist gemaakt van natuurlijke materialen, of dat de kist zelfs helemaal achterwege wordt gelaten voor een eenvoudige lijkwade. Natuurlijke begrafenissen kunnen plaatsvinden op een traditionele herdenkingsplaats of begraafplaats, in een bos of op privéterrein.

 

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top