De 6 voordelen van een zuinige nieuwbouwwoning

DE 6 VOORDELEN VAN EEN ZUINIGE NIEUWBOUWWONING Is jouw volgende huis een energiezuinige nieuwbouwwoning, dan is het goed om te weten dat daar, behalve de bekende voordelen, in sommige gevallen een extra financiering voor te krijgen is. Hoe zuiniger de woning, hoe leuker het wordt!

Is jouw volgende huis een energiezuinige nieuwbouwwoning, dan is het goed om te weten dat daar, behalve de bekende voordelen, in sommige gevallen een extra financiering voor te krijgen is. Hoe zuiniger de woning, hoe leuker het wordt!

-Weinig tot geen onderhoud

De eerste jaren is er niet of nauwelijks groot onderhoud te plegen. Alles zit buiten prima in de verf, het houtwerk is nieuw en vooral duurzaam, en het tuinhek staat er ook al lekker in de verf. Geen zorgen dus.

-Geen bouwkundige aanpassingen nodig

Lijkt misschien overbodig te zeggen, maar natuurlijk voldoet de woning aan de nieuwste wettelijke bouweisen zoals de hoogte en breedte van deuren bijvoorbeeld. Ook dat geeft een gemak en comfort waar je als bewoner direct de voordelen van voelt.

-Veilig

Al het hang- en sluitwerk voldoet aan de nieuwste eisen en inbrekers blijven ver bij je vandaan. Deuren en ramen sluiten perfect.

-Energiezuinig

Wie kiest voor een nieuwbouwwoning, weet dat het huis goed geïsoleerd is en daarmee energiezuinig. In ieder geval zuiniger dan bestaande woningen. Vaak voldoet de woning aan energielabel A. En dat voelen we in de portemonnee.

-Goede financieringsmogelijkheid

Hóe zuinig een woning is, kan zelfs van belang zijn voor de financiering ervan. Het heeft namelijk consequenties voor de hypotheek. En die zijn best gunstig! De zuinigheid van een woning wordt uitgedrukt in cijfers en afkortingen, oftewel in EPC: energieprestatiecoëfficiënt. Als de EPC onder de 0,4 uitkomt, wacht je een financieringsvoordeel. (lees verder bij ‘Meer lenen’)

-Meer lenen

Als die EPC onder de 0,4 zit, mag je bij het te lenen bedrag voor je woning maar liefst 9000 euro optellen. Dat is het bedrag dat je extra mag lenen. Dat kan dus aanzienlijk schelen. Eigenlijk komt het er op neer dat je bij een zo energiezuinige woning geen 101 procent mag lenen, maar 106 procent.

Een voorbeeld: als je volgens je LTI berekening een woning van 150.000 kunt kopen, en je droomwoning kost 159.000, dan kun je denken: jammer, heel jammer. Maar die droomwoning gaat níet aan je neus voorbij als je weet dat het een EPC betreft van onder de 0,4 en je dus recht hebt op die extra financieringsmogelijkheid.”