Daarom geen smartphone op je nachtkastje

Met de mobiele telefoon op het nachtkastje, hoef je niet op een goeie nachtrust te rekenen. Kun jij je smartphone wegleggen?

Een derde van de Nederlanders slaapt slecht. De smartphone krijgt daar voor een deel de schuld van. Volgens trendwatchers laat het niet lang meer op zich wachten tot de slaapkamer een plek wordt zonder elektriciteit. Dat betekent dat we geen mobiel aan de oplader hebben liggen.

Goed slapen is één van de belangrijkste factoren als we gezond willen leven. Het aantal uren dat we nodig hebben aan slaap verschilt per persoon, maar het staat buiten kijf dat we goed moeten slapen. Het liefst in een goed bed, in een donkere en koele ruimte, zonder telefoons of licht. Die laatste verstoren onze melatoninehuishouding.

In de gevarenzône

Een mobieltje naast je bed verstoort de slaapkwaliteit behoorlijk. Volgens een woordvoerder van het Kennisplatform Elektromagnetische Velden en Gezondheid (Kennisplatform EMV) wordt ons lichaam een klein beetje opgewarmd door elektromagnetische velden. Hij liet vorig jaar in een artikel in het NRC al weten dat dat op zich niet mis is, totdat het teveel wordt. Je lijf mag maximaal 1 graad opwarmen, wordt dat meer dan zit je in de gevarenzône.

Die gevarenzône houdt in dat straling van mobiele telefoons kankerverwekkend is en zelfs in verband wordt gebracht met hersentumoren. Weliswaar zijn er nog niet echt langetermijneffecten bekend, maar toch is een waarschuwing niet overbodig. Wie de telefoon constant aan zijn oor heeft, neemt een risico. Een telefoon naast je bed, geeft minder straling af, maar mag toch niet worden verwaarloosd.

Blauwe tinten op het scherm

Dan zijn er nog de blauwe tinten op het scherm van de telefoon die er voor zorgen dat we ons minder moe voelen. Het blauwe licht breekt namelijk het slaaphormoon melatonine af. Maar dat hebben we juist hard nodig om goed te kunnen slapen. Voeg daar de straling aan toe, en de conclusie mag duidelijk zijn: beter geen smartphone op je nachtkastje.

Het instellen van een app die het scherm ’s nachts voorziet van een rode tint, kan een oplossing zijn, maar beter nog om de telefoon helemaal niet naast het bed te hebben en er vlak voor het slapen gaan niet nog eens op te gaan kijken. We weten namelijk allemaal wel dat wie voor het slapen gaan nog even op Facebook kijkt of zijn mail checkt, al gaat piekeren en malen over de dag van morgen. Het zijn prikkels die maken dat we gespannen raken. En wie gespannen is, slaapt minder goed. 

Slaapkamer vrij van telefoons

Deskundigen menen dat de smartphone minstens een meter van ons vandaan moet liggen als we goed willen slapen. En zet ‘m helemaal uit. Daarmee voorkom je stress, slapeloosheid, hoofdpijn, en nachtmerries. Beter nog: de slaapkamer helemaal vrij van telefoons en laptops, tv’s en andere schermen. Licht uit en slapen.