close
  • maandag 27 september
Zorg en Zekerheid

Daarom doet 72-jarige Theo al 41 jaar aan krachttraining

Daarom doet 72-jarige Theo al 41 jaar aan krachttraining

Sport speelt een belangrijke rol in het leven van de gepensioneerde Theo Struijk uit Duiven. Boven de zeventig en hij is nog vijf dagen in de week in de sportschool te vinden. Hij breekt een lans voor krachttraining, vooral als je ouder wordt. Hij reageerde dan ook enthousiast op onze binnenkort te starten krachttraining voor 50 plussers, waar je je hier voor kunt aanmelden.

Volgens Theo is er steeds meer aandacht voor krachttraining, vooral ook voor ouderen. Sterke spieren en botten zijn tot op hoge leeftijd enorm belangrijk. Daarom is het trainen ervan zo goed. Het gaat niet om het creëren van een bodybuilder-lijf, maar om het opbouwen van kracht.

“Het heeft mij tot op de dag van vandaag vele jaren in goede gezondheid opgeleverd en stelt me in staat om vele leuke dingen te doen zoals het organiseren van evenementen en het figureren in tv-series, speelfilms en videoclips,” schrijft hij ons en attendeert ons daarbij op verschillende artikelen en onderzoeken als het gaat om krachttraining.

Hij is figurant in Nederlandse series

Theo is geen onbekende in de media. In een recent artikel in De Gelderlander laat hij weten dat hij nog altijd heel energiek is en allerlei activiteiten organiseert in Duiven, waar hij woont. Hij pakt in zijn vrije uren regelmatig zijn mountainbike en hij is druk als figurant in Nederlandse speelfilms en series.

Theo is een vrije geest, zoals hij het zelf noemt. Naast dat hij jarenlang leraar lichamelijke oefening was, ontwikkelde hij zich tot personal trainer en medical fitness instructeur. Hij drinkt heus af en toe een glaasje wijn, maar verder is hij nog altijd met sport bezig en eet hij gezond.

Niet voor opgepompte schouders, maar een sterk lichaam

Theo lijkt hét voorbeeld van een goed uitziende oudere. Hij werkt daar hard aan. Vroeg opstaan, trainen in de sportschool. Niet voor opgepompte schouders, zoals hij dat zelf noemt in eerdere interviews, maar voor een sterk lichaam. “Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat de oudere mens juist bij krachttraining gebaat is. Volgens de nieuwste richtlijnen moeten ouderen twee keer per week aan krachttraining doen.”

“Het is goed voor hart en longen dat mensen een beetje wandelen, fietsen en een baantje zwemmen. Maar je botten en spieren dan? Je moet tegengas geven. Anders worden je botten broos en breek je wat. Ga je spieren trainen,” adviseert Theo in een artikel in De Gelderlander.

De zelfredzaamheid neemt toe met een sterk lijf

Oefeningen met gewichten, iets oppakken van de grond, drukoefeningen tegen de muur, noem maar op. De minerale botdichtheid neemt toe. Botten en spieren worden sterker met daadoor een kleine kans op botbreuken bij het vallen,” zo vertelt hij. “De zelfredzaamheid neemt toe met een sterk lijf.”

“Maar,” zo voegt hij er aan toe. “Ga niet zelf klooien. Kies voor een gediplomeerde trainer.” Het heeft Theo nooit windeieren gelegd. Hij staat ingeschreven bij verschillende castingbureaus. Het laat zich raden dat hij vaak als agent of bewaker ingezet wordt voor een tv serie. Wie Celblok H wel eens heeft gekeken, moet Theo gezien hebben.

Bron: Liemers Gezicht, De Gelderlander

Geschreven door: Redactie