Burenruzies komen helaas regelmatig voor. Programma’s als ‘Bonje met de buren’ en ‘De rijdende rechter’ bestaan niet voor niets. Uit cijfers blijkt dat het aantal ruzies over blaffende honden, bomen die de zon wegnemen en andere irritaties toenemen.
Vorig jaar schreven we al dat het aantal burenruzies in 2017 was gestegen. Die tendens lijkt zich door te zetten, want uit de cijfers van Achmea Rechtsbijstand over 2018 blijkt dat de verzekeraar zes procent meer hulpvragen ontving over problemen met de buren. Dat zou kunnen wijzen op verharding en minder begrip voor elkaar. De ruzies gingen het vaakst over beplanting, hinder en gezamenlijke eigendommen zoals heggen en schuttingen op de erfgrens.
Buurtbemiddeling
Omdat je elkaar als buren vaak ziet, is het belangrijk dat eventuele problemen snel opgelost worden. Je moet je veilig kunnen voelen in en om je huis. Een slechte verhouding met je buren kan het woongenot enorm negatief beïnvloeden. Gemeenten zetten dan ook steeds vaker buurtbemiddeling in.
Die bemiddeling is inmiddels beschikbaar in 301 van de 355 gemeenten in Nederland. Getrainde buurtbemiddelaars, meestal vrijwilligers, gaan met de ruziënde partijen in gesprek en zoeken naar een gezamenlijke oplossing om het probleem in een vroeg stadium aan te pakken. Op die manier wordt ongeveer tweederde van de conflicten opgelost.
De regelrechter
In die gevallen dat buurtbemiddeling niet het gewenste effect heeft is er nu een alternatief: de regelrechter. De regelrechter is een pilot van de Rechtbank Rotterdam om laagdrempelig een zaak voor te leggen. De nadruk ligt op het horen van het verhaal van beide buren en minder op het juridische stuk. Daardoor komt er een snellere uitspraak en dus een snellere oplossing voor het probleem. De regelrechter onderzoekt in een goed gesprek of partijen er onderling uit komen. Lukt dat niet? Dan hakt de regelrechter alsnog de knoop door. Het blijft dus wel een rechtszaak.
Praktisch in plaats van juridisch
Deze alternatieve manier van het aanpakken van geschillen heeft als uitgangspunt: juridisch als het moet en praktisch als het kan. De resultaten zijn tot nu toe positief. Wel is het zo dat beide partijen bereid moeten zijn tot een goed gesprek. Als ze heel ver van elkaar af staan en ten koste van alles aan hun mening willen vasthouden, is de regelrechter een minder goede optie. De regelrechter behandelt niet alleen burenruzies, maar tevens geschillen die gaan over arbeid (ook re-integratiezaken en ontslagkwesties), huurzaken, consumentenzaken, geldvorderingen en schades.
Spreekuurrechter
De regelrechter lijkt op de succesvolle pilot Spreekuurrechter van de rechtbank Noord-Nederland die eind vorig jaar heeft plaatsgevonden. Daar konden mensen die een eenvoudig geschil aan de rechter wilden voorleggen, dat zonder dagvaarding of advocaat doen. De rechter hoorde de strijdende partijen aan en adviseerde over een schikking. Vooral bij burengeschillen leek de spreekuurrechter bij te dragen aan een verbeterde, laagdrempelige toegang tot de rechtspraak, stellen de onderzoekers.
Fijne buren
Natuurlijk zijn er ook heel veel buren die op een fijne manier met elkaar samenleven en veel steun, hulp en gezelligheid ervaren. Laten we dat vooral ook niet vergeten. Daarom kun je hier het verhaal van Gonny Verwer lezen, die op Nationale Burendag haar buren Jan en Grietje graag in het zonnetje wilde zetten.