close
  • donderdag 22 oktober
Zorg en Zekerheid

Gezond en fit belangrijker dan afvallen

Gezond en fit belangrijker dan afvallen

Je struikelt tegenwoordig over de sportscholen en de eenlingen, groepjes en groepen sporters op straat en in de natuur. Bootcampers, hardlopers, Cani-runners, dansers op muziek, je komt ze overal tegen. Wildgroei? Overkill? Voorbijgaande bevlieging?

De meningen zijn verdeeld onder sporters, trainers, begeleiders, fysiotherapeuten en masseurs, maar het overheersende gevoel is toch dat steeds meer mensen beseffen en ervaren dat bewegen positief is. De media maakte laatste zelfs melding van het feit dat de ouderen meer sporten dan jongeren.

‘Als ze maar uit de stoel komen’

De constatering dat het de meeste mensen om hun (over) gewicht te doen is, blijkt niet te kloppen! Gezond en fit worden wel. Daarnaast willen steeds meer mensen sporten wanneer het hen privé uit komt, ze willen middels sport sociale contacten opdoen, buiten bezig zijn, iets nieuws proberen, stoer zijn.

Je ergens op storten, ergens voor gaan, nieuwe kansen pakken, outfit, gadgets, uiterlijk vertoon. ‘Ach wat maakt het ook uit’, zegt de fysiotherapeut, ‘als ze maar uit die stoel komen, achter de computer vandaan en die mobiel weg leggen’. Motiverend zijn ook de heersende inzichten dat, ook al heb je een handicap, een chronische ziekte, zit je in een behandeltraject voor kanker, neig je naar depressie, ADHD, worden je lijf en geest ouder; bewegen is altijd goed en is beter dan niet bewegen. Er is genoeg wetenschappelijk bewijs dat bewegen louterend kan werken, mits je het niet te gek maakt en het onder professionele begeleiding doet.

Rust roest!

Rust roest! Alles wat we als mens niet gebruiken en onderhouden zal alleen maar afnemen. Ons lijf is zuinig ingesteld. Niet alleen de medische wereld, ook de gemeenten, ondernemers en vrije jongens springen erop in. Meerdere gemeenten richten zogenaamde beweegtuinen in, stellen beweegcoaches aan om drempels zo laag mogelijk te houden en mensen te prikkelen en uit te nodigen.

Gezondheidsmedewerkers beseffen de noodzaak van een goeie conditie, met name ook bij ouderen. Wie in goeie conditie is, heeft uiteraard een grotere kans om zo lang mogelijk fit te blijven en herstelt sneller na bijvoorbeeld een val. De kosten van vallen met of zonder letsel zijn veel groter dan je in eerste instantie zou denken! Blijvende beperkingen na een val zullen de afhankelijkheid van familie en professionele zorg doen toenemen. Om maar niet te spreken over de grotere kans op overlijden door diverse complicaties.

Kansen

Partijen maken zich sterk voor de (her-)invoering van zwem- en gymnastieklessen op scholen. Ondernemers zien kansen in het inrichten van leegstaande bedrijfsgebouwen als stoere sportscholen. Met simpele ingrepen, zonder technische apparaten, kun je daar sporten onder begeleiding. Terwijl je gebruik maakt van je eigen lichaamsgewicht, losse gewichten enzovoort. Anderen zien kansen in een fraaie luxe fitness school die vol staat met computergestuurde apparatuur, compleet met sauna en zwembad en niet te vergeten een bar met hapjes en drankjes. De keuze is nu bijna overweldigend, heel divers en breed. Dit lijkt een blijvertje te worden.

Gastschrijver: Bea Wijers

Geschreven door: Redactie