close
  • donderdag 25 februari
Werk en opleiding

8 tips om zelf de werkdruk aan te pakken

8 tips om zelf de werkdruk aan te pakken

Een te hoge werkdruk komt veel voor. In de groep tussen de 35 en 65 jaar klaagt gemiddeld vijftien procent over vermoeidheidsklachten. Met name werknemers die meer uren maken klagen ook over psychische vermoeidheid. Alleenstaanden voelen zich vaker vermoeid door het werk dan mensen met een partner. (cijfers februari 2018, CBS en TNO).

Het zal je dan ook niet vreemd in de oren klinken; Vraag iemand hoe het op het werk is en je krijgt steevast te horen: druk. Maar wat is druk? 

Het kan heerlijk zijn om het druk te hebben. Wie doet wat hij leuk vindt, krijgt daar energie van en dan kun je lang door. Dan is druk zijn minder erg dan wanneer iemand met ‘druk zijn’ bedoelt dat hij het werk niet aan kan en daar flink gestresst van raakt. Er is een groot verschil tussen het druk hebben en een (te) grote druk ervaren: werkdruk. 

Werknemers hebben tegenwoordig veel meer aan hun hoofd

Volgens het StressCentrum hebben werknemers tegenwoordig veel meer aan hun hoofd dan vroeger het geval was. De mentale en emotionele belasting zijn toegenomen. Daarbij komt nog de vaak agressieve benadering naar bijvoorbeeld leraren of verplegend personeel. Daar moet je als werknemer allemaal tegen bestand zijn. 

Wat is werkdruk?

Werkdruk wordt gedefinieerd als een disbalans tussen de eisen die aan het werk worden gesteld en de capaciteiten van de werknemer om dat goed uit te voeren. Dat kan liggen in de kwantiteit van de taken, maar ook in de emotionele belasting die het werk met zich meebrengt. 

Daarnaast speelt volgens het StressCentrum ook je eigen organisatietalent een rol. Ben je in staat je werk zelf goed te organiseren, tijdig pauzes in te lassen? Vraag je ondersteuning van je collega’s, krijg je die überhaupt? Kun je samenwerken met je leidinggevende? Het heeft allemaal met het ervaren van werkdruk te maken. 

Je zou ook je thuissituatie moeten bekijken

Wie te veel werkdruk ervaart, zou niet alleen te rade moeten gaan bij het werk wat hij doet, maar ook zijn thuissituatie moeten bekijken. Ook daar kan veel stress zijn wat het werk weer beïnvloedt. Uiteraard liggen een burn-out of een depressie op de loer als je al deze zaken niet tijdig signaleert en lange tijd werkstress ervaart. 

Het StressCentrum raadt aan te kijken naar wat zoveel energie kost, maar vooral ook wat jou energie geeft. Hier een aantal tips tegen stress op het werk:

Bron: nu.nl

Geschreven door: Redactie