Zo creëer je een levensbestendige woning voor ouderen

Als je ouder wordt dan heb je op sommige momenten ook net even iets meer houvast en zorg nodig om jezelf te kunnen redden. Het spreekwoord luidt niet voor niets “ouderdom komt met gebreken”. In dit artikel vind je wat meer tips om een levensbestendige woning te maken voor jezelf of jullie beiden. Op die manier kun je zo lang als mogelijk in je eigen woning blijven wonen.

Wat als er iets gebeurt?

Als je wat minder mobiel bent dan is er ook een zogenaamde noodknop. Die kan je gebruiken op het moment dat er iets gebeurt en je het zelf niet kunt oplossen. Op die manier kan je hulp inschakelen zodat er iemand naar je toe komt. Dus mocht je gaan verhuizen naar een nieuwe woning of de huidige woning laten aanpassen, zet dan als allereerst op de lijst: noodknop ouderen aanvragen.

Verhoogd toilet

In een levensbestendige woning is een verhoogd toilet ook fijn om te hebben. Bij een normaal toilet moet je vaak toch iets verder door de knieën en dat is niet ideaal. Op een verhoogd toilet kun je gemakkelijk gaan zitten zonder al te veel moeite te hoeven doen. Je kunt er ook nog voor kiezen om een greep aan de muur te maken op zithoogte, zodat je gemakkelijker op kunt staan.

Voor als je wilt douchen

Het kan zijn dat je je wast aan de wastafel, maar natuurlijk hoort douchen er ook bij. Wederom kun je ervoor kiezen om in de doucheruimte een greep aan de muur te maken zodat je je goed kunt vasthouden. Daarnaast is er ook speciaal een stoel/kruk die waterbestendig is waar je op kunt zitten tijdens het douchen. Op die manier verlies je je evenwicht niet en kun je rustig aan jezelf wassen. Mocht er iets gebeuren dan kun je altijd hulp inschakelen via de alarmknop ouderen. Denk overigens ook aan antislipmatten op de vloer, zodat er geen glijpartijen kunnen ontstaan.

Gelijkvloers of traplift

Een woning die gelijkvloers is, is het meest handige voor een levensbestendige woning. Zo hoef je geen trappen op en af en kun je alles op één etage doen. Dit is toch handig om naar te kijken op het moment dat je beslist om te gaan verhuizen. Als verhuizen geen optie blijkt te zijn en je woont in een woning met meerdere woonlagen, dan zou je kunnen nadenken over een traplift. Door het installeren hiervan kun je gebruik blijven maken van de gehele woning.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top