Moestuinverhalen 17
Het is een nachtmerrie. Ze zitten overal. Witte vliegjes. In het ‘kolenhok’. Dat was niet de bedoeling. Overal koolvlieggaas, en nu dit! Biologisch tuinieren is niet gemakkelijk…
Een kolenhok?
In 2017 hebben we een ‘kolenhok’ gemaakt voor in de moestuin. Opa (90) dacht: wat willen die jongelui nou met een kolenhok, maar het is echt ideaal. Voor de duidelijkheid: voor de groenten, niet voor brandstof zoals opa dacht. Een mooi groot hok waar je in kunt staan, ommuurd met koolvlieggaas. Het werkte vorig jaar perfect. Geen last van vervelende insecten en een prachtige oogst. Eerder dit jaar heb ik er ook al eens iets over verteld. Dat was in moestuinverhalen vier. Toen kon je lezen hoe we het hok met behulp van buren en vrienden verplaatsen naar de nieuwe plek. Je kunt immers niet ieder jaar hetzelfde stukje grond gebruiken voor dezelfde gewassen.
Hoosbuien, muizen en koolwitjes
Nu kan ik jullie meer vertellen over hoe het dit jaar met de oogst gaat. Het gaat minder gemakkelijk dan in 2017. Eerst schoot de broccoli door vanwege het warme weer. Toen zaten er plots muizen te knagen in de bloemkool. Daarna kwamen er enorme hoosbuien, waardoor de savooiekool het zwaar te verduren kreeg. En nu koolwittevliegjes. Hoe kan dat? Ten eerste is het natuurlijk droog en warm geweest. Ten tweede is de opening van ons ‘kolenhok’ geen stabiele factor. Mijn dochtertje mag daar graag spelen en dan staat het hok open. Hierdoor vliegt er van alles naar binnen. Zo ook het koolwitje. Volgend jaar wellicht toch een klapdeur maken. Plus de netten goed controleren op gaten. Actiepuntjes, maar nu eerst: de strijd aangaan!
Honingdauw
Benieuwd hoe koolwittevliegjes eruitzien? Erg klein, zo’n 1,5 mm. Volgens Wikipedia zitten er vier grijze vlekken op de vleugels. De vliegjes leggen eitjes op de achterkant van de bladeren. Ze zijn vooral dol op boerenkool, savooiekool en spruiten. Ja hoor, die staan er allemaal. Het irritante is dat de vliegjes honingdauw produceren en daardoor krijg je schimmel op je planten.
Groene zeep en spiritus
We doen een poging om de koolwittevliegjes weg te krijgen met groene zeep en spiritus. Een milieuvriendelijk huismiddel. Met een plantenspuit benevel je de onderkant van de bladeren. Wat ook wel wil helpen is de bladeren even aantikken, zodat je die witte wolk krijgt en dan op die wolk inspuiten. Het ziet er naar uit dat het helpt. Probleem is wel dat er de volgende dag weer nieuwe vliegjes uit de poppen zijn gekomen. Daarom: elke dag spuiten. Dan nog weet je niet hoe erg de planten al zijn aangetast. Afwachten dus. Heb jij wellicht nog tips voor mij? Laat het me weten!
Vorige aflevering gemist? Klik hier voor deel zestien.
Foto koolwittevliegjes: Wikipedia