De meeste vijftigplussers willen zo lang mogelijk actief blijven op de arbeidsmarkt. Nu de banen voor het oprapen liggen, lijkt dat zo moeilijk niet. In de praktijk blijkt dit echter lastiger dan in theorie. Steeds meer vijftigplussers zetten dan ook de stap naar het zelfstandig ondernemerschap en starten een online onderneming.
Momenteel liggen de banen voor het oprapen. In de ene sector meer dan in de andere, maar het biedt niet alleen veel perspectief voor jongeren, ook de oudere werknemer zou hierdoor gemakkelijk aan de bak moeten kunnen komen. Die groep is enorm groot en bovendien moeten we in 2024 tot ons 67ste jaar doorwerken. Dan kun je er maar beter voor zorgen dat je een leuke baan hebt, waar je de jarenlange expertise, ervaring en kwaliteiten in kwijt kunt. Daar heeft een bedrijf wat aan!
Dus wordt er ook door vijftigplussers druk gesolliciteerd. Een curriculum vitae maken is tot daaraan toe, maar een motivatiebrief opstellen die een werkgever van z’n stoel blaast, is andere koek. Werkgevers willen de best mogelijke kandidaat binnen slepen. Hun goed recht natuurlijk, maar daar zit een probleem voor de vijftigplusser.
Solliciteren? Vijftigplussers komen van een koude kermis thuis
Veel vijftigplussers komen in dit geval van een koude kermis thuis en het lukt ze maar niet om ertussen te komen. Ze solliciteren zich suf, maar worden zelden voor een gesprek uitgenodigd. Hoe dat kan? Werkgevers blijken vaak huiverig als ze de leeftijd vermeld zien staan. Daar kleeft namelijk een flink aantal vooroordelen aan. Zo zouden vijftigplussers een hoog salaris wensen, zijn ze vaker ziek en minder flexibel. Ook al blijkt dat in de praktijk helemaal niet op te gaan -vijftigplussers willen werken voor een reëel salaris als ze hun kwaliteiten op de werkvloer maar kunnen inzetten en tegenwoordig is de vijftigplusser gewoon een fitte werknemer, soms zelfs fitter dan zijn jongere collega- de meeste werkgevers zijn nog niet overtuigd. Zelfs niet als ze weten dat een vijftigplusser een veel trouwere werknemer is dan een jonger iemand. Van baan veranderen doen ze niet zo snel meer en ze investeren in kennis omdat ze goed weten wat ze kunnen en die kennis best willen uitbreiden. Kortom; de vijftigplusser is zeker niet te oud voor de arbeidsmarkt.
Volgens hoogleraar Arbeidseconomie Joop Schippers van de Universiteit van Utrecht hebben werkgevers de afgelopen jaren zelfs iets laten liggen als het gaat om de oudere werknemer. Jonge werknemers krijgen vaak cursussen aangeboden om hogerop te komen. Daarover zegt Schippers in een eerder interview aan Nu.nl: “Te lang hebben wij met zijn allen geloofd in een verjongingscultuur, waarbij we de ruimte moesten bieden aan jongeren. Maar dan wel ten koste van oudere werknemers.” Hij is van mening dat dat alsnog zou moeten gebeuren, vooral voor de groep vijftigplussers die maar niet aan een baan kan komen.
Je hoéft je leeftijd in een sollicitatiebrief niet te vermelden
Maar er speelt ook nog iets anders, waar de vijftigplusser vaak geen weet van heeft. “Eigenlijk hoef je je leeftijd helemaal niet te noemen,” vertelt Marit Meijerink, accountspecialist bij een groot landelijk uitzendbureau. “Als ik een cv zie, zie ik heus wel dat iemand met vele jaren werkervaring geen 22 is, maar ik mag er niet op discrimineren.” Volgens het College van de Rechten van de Mens is er een flink aantal kenmerken die niet belangrijk zijn voor een functie zoals persoonskernmerken, geslacht, religie, politieke overtuiging of een eventuele beperking. Word je hierop afgewezen dan is er in veel gevallen sprake van discriminatie. Dat begint soms al bij het wervingsproces. Niet altijd expres, maar het duikt regelmatig op in het pakket functie-eisen. In ieder geval mag leeftijd geen rol spelen bij een sollicitatie. “Vooroordelen over bijvoorbeeld oudere werknemers worden zeker niet geaccepteerd,” meldt het College. Meijerink: “Ik mag voor een vacature niet schrijven ‘ik zoek scholieren voor kassawerk’. Dat valt onder leeftijdsdiscriminatie. Ik mag wel zeggen: ‘ik zoek een junior’. Iemand van 50 jaar kan immers prima een junior zijn. Ik heb hier zelf een collega die junior is, ze is 43 jaar.” Soms is er wél iemand van een bepaalde leeftijd nodig voor een functie, zo meldt de Rijksoverheid over leeftijdsdiscriminatie. ‘Bijvoorbeeld een kind voor het showen van kinderkleding. De reden voor de leeftijdseis moet wel duidelijk in de vacature staan’. “Wat je vraagt moet functierelevant zijn,” voegt Meijerink toe.
Jarenlange werkervaring inzetten voor een zelfstandige onderneming
Het zijn stevige regels waar uitzendbureaus en detacheringsbureaus zich aan te houden hebben, maar de praktijk blijkt weerbarstiger. Vooral als bedrijven zelf een vacature opstellen. De vijftigplusser delft dan toch het onderspit. Het is voor steeds meer vijftigplussers een reden om voor zichzelf te beginnen en die stap blijkt zo gek niet. De jarenlange werkervaring van vijftigplussers en hun kennis zijn geweldig goed in te zetten om als zelfstandig (online) ondernemer aan de slag te gaan. Met het inschrijven bij de Kamer van Koophandel en het maken van voldoende uren, ben je dan al een heel eind. Bovendien wordt er hulp geboden speciaal gericht op de vijftigplusser die een eigen online bedrijf wil beginnen en die niet wil wachten op een nieuwe baan. Soms kun je al in 6 weken aan de slag als online ondernemer.
Veel vijftigplussers kunnen die stap prima aan, juist omdat ze naar aanleiding van hun werk- en levenservaring weten wat ze kunnen en wat er in de wereld te koop is. Al hun expertise komt van pas en het geeft enorm veel voldoening om dat in te zetten om een eigen (online) onderneming te starten. Veelal in de vorm van een webwinkel, freelance werk of als coach.
Ook van startersaftrek en zelfstandigenaftrek kan gewoon gebruik worden gemaakt, tenzij iemand de AOW-leeftijd al heeft bereikt. Dan is die aftrek de helft lager. Het is wel aan te raden te informeren naar een eventuele arbeidsongeschiktheidsverzekering voor wie ouder is dan vijftig jaar, en dat geldt ook voor een pensioenregeling. Over het starten van een eigen online-onderneming valt veel te vertellen en het is daarom raadzaam om je daar goed over te laten informeren. Dan is het omzetten van de kennis, ervaring, hobby’s en passies naar een online ondernemerschap een geweldige manier om op de arbeidsmarkt actief te blijven.