Weg met de digitale agenda, begin een bullet journal 

Voor als je iets anders wilt dan achter de computer zitten, je creativiteit wilt vergroten en vooral structuur in je leven wenst: de bullet journal. Ben je al begonnen?

Ingrid avatar - Geniet van het leven

Het schijnt al een paar jaar populair te zijn: een bullet journal. Ryder Carroll bedacht het hippe woord, ook wel afgekort tot bujo, voor iets dat een logboek, agenda, notitieblok, to do-lijst en dagboek ineen lijkt. En dan kun je er ook recepten in aangeven, al je doelen in kwijt en ga zo maar door. Dat vraagt om meer uitleg. 

Tijdens mijn middelbare schooltijd had ik de Popagenda en daar plakte ik dan zo nu en dan plaatjes in, schreef er een gedichtje in als ik in een verliefde bui was en over de foto’s van Albert West plakte ik een foto van Fleetwood Mac. En zo af en toe schreef ik ook het huiswerk in dat de leraar op gaf. 

Tegenwoordig zijn er nog altijd jaarlijks heel veel verschillende agenda’s te koop, maar veel mensen maken tegenwoordig gebruik van hun smartphone en leggen alles digitaal vast. Misschien ben ik daar ouderwets in, maar ik hang nog altijd een papieren versie aan.

Veel mensen kiezen nog altijd voor een papieren versie

Klaarblijkelijk ben ik daar niet de enige in, want je zou de populariteit van een bullet journal kunnen verklaren door de behoefte bij velen om toch een papieren overzicht te hebben van wat er zoal moet gebeuren op een willekeurige doordeweekse dag. Als tegenhanger van de digitale wereld die al overal en vooral overmatig aanwezig is. 

Kinderachtig? allerminst. Je maakt een bujo het op je eigen manier en kunt het zo stoer of zo lief maken als je zelf wilt. Een bullet journal is echter nog veel meer dan slechts een agenda. Je kunt er namelijk heel wat creativiteit in kwijt. In feite creëer je je eigen persoonlijke agenda, met daarin meer dan alleen een planning. 

Het oordeel dat het vrouwelijk is kan van tafel

Ik dacht dat het tekenen en knutselen vooral voor dames was, maar het feit dat een man de bedenker ervan is, doet ook geloven dat het niet slechts voor vrouwen is. Ik zie overeenkomsten met de mindmap, en dat is in de wereld van de (vooral mannelijke) designers uiterst populair. Dus het oordeel dat het vrouwelijk is kan van tafel. Voor beiden kan een bullet journal bijdragen tot een positieve vibe. Even op een rij waar ‘m dat onder andere in zit:

  • -je creativiteit uiten maakt blij
  • -creatief bezig zijn geeft verlaging van stress
  • -het vraagt geen ingewikkelde tools
  • -het structureert en geeft rust
  • -het houd je even ver weg van de digitale wereld
  • -het geeft voldoening omdat je het zelf maakt
  • -leuke boekjes maken veel mensen blij

Creativiteit wordt aangewakkerd

Doordat je alles met de hand schrijft, tekent, inkleurt en aanvult zou een bullet journal je creativiteit flink aanwakkeren. Daar word je blij van. Als je dat ook nog aanvult met het benoemen en op een leuke manier uittekenen van geluksmomenten, positieve gevoelens en ga zo maar door, dan werkt het dubbelop. Daarnaast geeft het je iedere dag een moment van rust. Je bent even ‘uit je hoofd’ en lekker bezig. En het dient ook nog eens een doel, want je krijgt een heerlijk overzicht van waar je mee bezig bent. Wat wil je nog meer. 

Doelen schrijf je niet op, je tekent ze

Sommige mensen vullen de pagina’s aan met hun dagelijkse doelen zoals meer water drinken, aan sport doen of de nog graag te lezen boeken. Je kunt ook je stemming noteren die je ervaart, Overigens worden deze symbolisch aangegeven doelen ’trackers’ genoemd. Je tekent bijvoorbeeld acht waterdruppels met een mooie zwarte fineliner en kleurt ze stuk voor stuk met een heldere blauwe kleur in, zoveel druppels als je glazen hebt gedronken. Zo kun je dat makkelijk bijhouden. En als je je stemming wilt aangeven, kun je smileys inzetten of eigen symbolen bedenken. 

Weg met de eenheidsworst van de Popagenda

Dezelfde kun je doen voor het aantal stappen dat je die dag hebt gezet in getallen of de rustmomenten die hebt gepakt. Zo kun je zien of je deze week wel voldoende aan beweging hebt gedaan, of dat je iedere dag een moment voor je meditatie hebt ingepland. Maar ook of je je medicijnen wel regelmatig hebt genomen of alles hebt aangepakt dat je in de (moes)tuin moest doen. Iemand zette haar eigen revalidatietraject in en gaf al haar oefeningen symbolen en kon dat iedere dag afvinken. Hoe persoonlijker hoe beter. Je kunt het helemaal naar eigen behoefte invullen. Weg met de eenheidsworst van de Popagenda. 

De bullets zijn de basis

Oorspronkelijk bestond de basis van een bullet journal uit drie categorieën: taken, afspraken en notities. Aangegeven met rondjes, streepjes en pijltjes. De zogenoemde ‘bullets’. Daar kun je natuurlijk je eigen systeem in aanbrengen. Het is de lol van het zelf creëren van dit systeem in een blanco boekje (heerlijk om zo’n mooi boekje te kiezen) is, maar het kan ook in een voorgedrukt exemplaar. Die staat al vol met puntjes die je met elkaar kunt verbinden, waardoor er vakjes ontstaan.

foto: tmatthewsfineart

Je kunt het uiteindelijk zo vol en creatief maken als je wilt. Plak er foto’s in, leuke plaatjes of kaartjes,  maak gebruik van stempels, voeg calligrafeerletters toe of doodles misschien. Uiteraard springen veel winkeliers hierop in door allerlei frutsels en fratsels te verkopen zoals plaatjesplakband, mooie fineliners, voorgedrukte vintage plaatjes en ga zo maar door. Het schijnt verslavend te werken. 

We zetten hier de handigste basis-onderdelen op een rij. Aan jou om er allerlei variaties mee te maken. 

  • Duidelijk inhoudstabel
  • Dagelijkse planning
  • Maandelijkse planning
  • Jaarkalender
  • Symbolen
  • Activiteiten zonder datum
  • Leuke ideeën

En hier vind je meer inspiratie: 

Youtube

De basisvideo van Ryder Carroll

Instagram of Pinterest

Zoek op #bulletjournal of #bujo 

Boek

Bullet Journal van Kelly Deriemaeker, uitgeverij Overamstel. 

hoofdfoto: bulletjournal.com