Wat is de niesziekte en hoe behandel je het? 

Kattengriep, zoals de niesziekte kat ook wel genoemd wordt, is als een menselijke verkoudheid als het gaat om symptomen. Als je kat niest met een loopneus en pijnlijke ogen, heeft hij hoogstwaarschijnlijk griep. Andere symptomen zijn onder meer dribbelen, ingetogen gedrag en verlies van eetlust. Voorzichtigheid is geboden, vooral bij kittens, aangezien zij degenen zijn die het meest door de griep worden getroffen en het meer tijd kan kosten om beter te worden. Aangezien de symptomen bij verschillende katten kunnen verschillen, moet je naar de dierenarts gaan zodra je ziet dat je kat of kitten tekenen van niesziekte vertoont. Enkele van de belangrijkste symptomen zijn:

  • Koorts
  • Niezen en hoesten
  • Zere ogen
  • Loopneus
  • Verlies van eetlust
  • Lethargisch gedrag
  • Mondzweren en tandvleesontsteking

Bij de secundaire bacteriële infectie kan er oogafscheiding zijn of water dat uit de ogen druppelt, waardoor de ogen niet kunnen openen. Als de aandoening kritiek wordt en niet wordt behandeld, kan dit blijvende oogbeschadiging, longontsteking of zelfs de dood veroorzaken. Een blaasontsteking kat is dus waarschijnlijk niet het gevolg van niesziekte. Kittens en oudere katten worden het zwaarst getroffen door een zwakkere immuniteit.

Er is geen specifieke behandeling van kattengriep omdat er geen effectieve antivirale middelen zijn die algemeen worden gebruikt. Antibiotica en/of probiotica kat kunnen nuttig zijn om verdere ziekten of complicaties te voorkomen. Om het ongemak te verminderen, kan de dierenarts medicijnen voorschrijven om de symptomen te verlichten. Deze geneesmiddelen kunnen onder meer antihistaminica, neusdruppels, oogzalf, enz. omvatten. Daarom moet je je kitten naar de dierenarts brengen zodra de symptomen van niesziekte optreden.

Een van de belangrijkste onderdelen van het verzorgen van je zieke kat is de verzorging aan huis. Vanwege het ongemak veroorzaakt door de griep, kan je kat stoppen met eten en drinken. Dit kan soms leiden tot uitdroging, wat behoorlijk gevaarlijk kan zijn voor kittens. Aangezien kattengriep kan leiden tot verlies van reukvermogen met een zere keel, moet je wat nat en sterk ruikend voer voor je kat kiezen. Enkele voorbeelden van het voer dat je kunt geven zijn sardines. Zorg ervoor dat je niet overdrijft met eten, vooral het soort voer dat de kat niet gewend is. Als je kat niet kan eten, moet hij mogelijk in het ziekenhuis worden opgenomen voor behandeling.

Je moet er ook voor zorgen dat je kat voldoende vocht binnenkrijgt, omdat drinken helpt om dikke catarrale afscheidingen los te maken. Vergeet verder niet om de afscheiding uit de neus en ogen weg te vegen. Het wordt aanbevolen om een ​​milde oplossing van zout water te gebruiken. Je kunt zout water maken door een theelepel zout te mengen met een halve liter water. Zorg ervoor dat je je kitten gefilterd water te drinken geeft. Stoominhalaties kunnen je kat ook helpen gemakkelijker te ademen.

Als je kat niet kan eten, moet hij mogelijk in het ziekenhuis worden opgenomen voor behandeling. Je moet er ook voor zorgen dat je kat voldoende vocht binnenkrijgt, omdat drinken helpt om dikke catarrale afscheidingen los te maken. Vergeet verder niet om de afscheiding uit de neus en ogen weg te vegen. Het wordt aanbevolen om een ​​milde oplossing van zout water te gebruiken. Je kunt zout water maken door een theelepel zout te mengen met een halve liter water.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar top