Wat heb ik aan VCA?

Goede vraag, ‘wat heb ik aan VCA’? We kunnen er bijna niet meer omheen. VCA wordt gewoon steeds belangrijker, en dat in bijna alle branches. Maar, wat is het dan precies? In dit artikel vertellen we je precies wat VCA is en wat je er aan hebt.

Wat is VCA dan precies?

VCA is een certificaat gericht op de veiligheid, het milieu en de gezondheid. Door dit certificaat te halen, kunnen jij en jouw werknemers aantonen veilig te werk te gaan. In veel branches is dit erg belangrijk. Het is ook niet voor niets dat in steeds meer branches dit certificaat als vereiste wordt gezien. Ongevallen en nare incidenten kunnen hiermee worden vermeden. Een VCA certificaat is vaak al te halen binnen één dag, hiervoor kan je bijvoorbeeld een cursus volgen bij in1keervca. 

In welke branches is VCA dan verplicht?

Zoals je net al hebt kunnen lezen is het in steeds meer branches zeer gewenst, of zelfs vereist, dat jij je VCA hebt. Dacht je dat VCA alleen belangrijk was in de bouwsector, dan heb je het mis. Werk jij in de binnenvaart of in de scheepsbouw, dan wordt het steeds belangrijker dat jij in het bezit bent van een VCA diploma. Ook in de meubelbranche, groenvoorziening en elektrotechniek is het belangrijk dat je op de hoogte bent van de meest recente wet- en regelgeving en dus veilig kunt handelen.

Kan iedereen zijn VCA halen?

Ja, dat kan zeker. Ook op latere leeftijd kun je een erkende diploma behalen. Het is mogelijk om verschillende certificaten te halen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen drie verschillende certificaten.

VCA basisveiligheid

VCA-basisveiligheid is voor de werknemers op de werkvloer, zoals technici en onderhoudsmedewerkers. Zoals de naam eigenlijk al zegt beschikt iemand met dit certificaat over de basiskennis wat betreft veiligheid, gezondheid en milieu.

VCA VOL

Bij VCA VOL gaat het net iets verder dan de basisveiligheid. Natuurlijk komt het wel aan bod, maar er wordt iets dieper op de stof ingegaan. Verschillende procedures en maatregelen worden behandeld. Dit certificaat is gericht op leidinggevenden en zzp’ers.

VCA VIL

Tot slot is er ook nog VCA VIL. Dit certificaat is geschikt voor intercedenten en leidinggevenden.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar top