Waarop je let je bij de aanschaf van een telescopische ladder?

Een ladder in huis is hartstikke handig. Je kunt hem voor allerlei klussen gebruiken. Van het schilderen van een kozijn tot het leeghalen van de dakgoot. Voor dit soort klusjes in en rond het huis zijn telescopische ladders een goede optie. Deze nemen weinig ruimte in beslag en kunnen daardoor gemakkelijk worden opgeborgen. Waarop moet je letten bij het kiezen van de juiste ladder?

Een telescoopladder vijf meter is een ladder die uitgeschoven kan worden. Dat is een groot pluspunt, want zo kun je de ladder exact op de hoogte zetten, die je voor jouw klus nodig hebt. Als je de ladder op de juiste lengte hebt geschoven, dan kun je hem vergrendelen zodat deze niet meer verschuift. En wil je hem vervoeren? Dan is dat ook geen probleem: Deze ladders kunnen worden ingeschoven tot een zeer compact pakketje van amper 80 centimeter.

Twee verschillende soorten

Er zijn twee verschillende soorten telescopische ladders een enkele ladder en een vouwladder. De enkele ladder is een zogenaamde ‘leunladder’. Dat houdt in dat de ladder niet op zichzelf kan blijven staan en altijd tegen een muur of boom geplaatst moet worden. Bij een vouwladder hoeft dit niet.

Vouwladders zijn multifunctioneel; je kunt ze voor heel veel verschillende klussen inzetten. Als je bijvoorbeeld een boom wilt snoeien, dan kun je de je ladder in een vrijstaande stand neerzetten.

Ook als de bodem ongelijk is, kun je veilig op de ladder werken. Je kunt de ladder namelijk zo instellen dat hij stevig staat. Er zijn allerlei verschillende basisstanden, zoals de A-stand, muurstand, trapstand en steigerstand. Hiermee kun je de vouwladder in meer dan dertig verschillende posities zetten. Je kunt de vouwladder ook in z’n geheel uitvouwen, zodat hij als een ‘gewone’ ladder te gebruiken is. Vouwladders zijn dus heel handig voor het uitvoeren van allerlei verschillende klussen in en om het huis.

Welke ladder kies je?

Aan zowel de leun- als de vouwladders kleven plus- en minpunten. Als je met de ladder vooral op grotere hoogte wilt werken, bijvoorbeeld om bij de nok van het huis te komen, dan is een enkele ladder de beste keuze. Zorg er altijd voor dat de ladder op een stevige bodem in een hoek van 75 graden wordt geplaatst. Gebruik nooit de hoogste vier sporten en ga er nooit met meer dan één persoon opstaan. Wil je de ladder voor allerlei verschillende klussen gebruiken, dan is een vouwladder heel geschikt.

Let tijdens je aankoop ook op het materiaal van de ladder. Hoe beter het materiaal, hoe hoger de stabiliteit en de weerbestendigheid. Vaak zijn de telescopische ladders gemaakt van aluminium. Dat is een prima keuze. Deze ladders zijn heel stabiel en kunnen goed tegen de invloeden van het weer. Houdt verder altijd rekening met het maximale draaggewicht van de telescopische ladders. Dit is, net zoals bij veel andere ladders, 150 kilogram. Zorg ervoor dat de ladder niet met meer gewicht wordt belast, want anders komt de veiligheid in het geding.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar top