Veilige woning met een comfortabele vloer

Iedereen wil zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen, liefst tot op hoge leeftijd. Eén van de belangrijkste aspecten daarvan is een veilige woning zodat bijvoorbeeld het risico op ongelukken in huis zo klein mogelijk is. Toch belanden er jaarlijks veel ouderen op de spoedeisende hulp ten gevolge van een val, een groot deel daarvan in eigen huis. 

In 2018 liepen bijna 75 duizend ouderen ernstig letsel op. Dat is een stijging van 6 procent ten opzichte van 2009. De schatting is dat door de toenemende vergrijzing het aantal valongevallen zelfs op zal lopen naar 70 procent in 2050. Eén van de oorzaken van immobiliteit bij ouderen, met soms zelfs als gevolg plaatsing in een verpleeghuis, is een val in eigen huis. Het is dan ook van belang om het risico op vallen zo klein mogelijk te maken. De keuze voor een vloerbedekking kan daaraan bijdragen. Zo zijn betonvloeren niet echt geschikt. Datzelfde geldt voor een betonlook vloer. Vloeren die wel geschikt zijn? We noemen er hier een aantal.

Kurk

Kurkvloeren zijn zacht, comfortabel en bieden grip onder de voeten, waardoor het een betere vloeroptie is. Omdat kurk een veerkrachtige sponsachtige structuur heeft, vermindert het de impact van een eventuele val. Dat levert minder kneuzingen of nog ernstiger letsel op. Het is ook nog eens comfortabel en voelt fijn aan de voeten. Kurkvloeren worden meestal geleverd met een sterk afdichtmiddel wat het oppervlak beschermt tegen vlekken, waardoor het gemakkelijk schoon te maken en te onderhouden is.

Rubber

Rubber is ook een goede keuze. Dankzij de hoge wrijvingscoëfficiënt verkleint een rubber oppervlak de kans op uitglijden, waardoor de veiligheid van oudere mensen of mensen die moeilijk ter been zijn, gewaarborgd blijft. In tegenstelling tot karpetten en tapijten die struikelgevaar kunnen veroorzaken, is rubber zwaar en zeer slipvast. Het raakt bovendien niet glad als het nat is. Ook kan rubber schokken absorberen, dus dit voorkomt een pijnlijke impact bij een val. Rubberen oppervlakken zijn ook nog eens zacht, bieden voldoende demping en isolatie, waardoor ze het hele jaar door warm en comfortabel blijven. Dit zorgt voor comfort in het huis.

Tapijt

Vloerbedekking is eveneens een comfortabele oplossing als bescherming tegen struikelen en vallen. Het biedt voldoende demping, is comfortabel onder de voeten en werkt als een isolator op plekken waar de vloer koud is. Verder biedt het een antislip oppervlak. Tapijt is veelal ook gunstiger geprijsd ten opzichte van bijvoorbeeld gietvloer prijzen. Helaas heeft tapijt ook een nadeel. Zo hoopt er na verloop van tijd veel stof op, terwijl ook vlekken moeilijk te reinigen zijn. Tapijten kunnen door de circulatie van stof en vuil als er overheen wordt gelopen, de luchtkwaliteit binnenshuis aantasten.

Vinyl

Vinylvloeren zijn waterdicht en gemakkelijk te onderhouden. Daarnaast hebben vinylplanken een glad oppervlak, waardoor mensen in een rolstoel of met een rollator zich makkelijker kunnen verplaatsen. Een vloer van vinyl is wel minder zacht dan kurk, rubber en tapijt. Eventueel kan er demping toevoegd worden aan een vinylvloer met een kurken onderlaag. Een vinylvloer toont erg fraai en de prijs ervan is gunstig.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar top