Subsidiepot leeg voor enthousiaste zij-instromers?

Het lerarentekort leek eindelijk aangepakt met een verbeterde cao en mogelijkheden voor goed opgeleide zij-instromers. Maar het plan hapert.

Je hebt een gedegen opleiding gedaan en ziet het wel zitten om een carrièreswitch te maken en voor de klas te gaan staan. De school krijgt subsidie, jij een leuke baan. En ondertussen haal je je onderwijsbevoegdheid. Klinkt rooskleurig en het lerarentekort wordt hiermee ook nog eens een halt toe geroepen. Maar er zit een kink in de kabel. 

Het onderwijs heeft je altijd al getrokken, en je ziet het wel zitten om voor de klas te gaan staan. Als zij-instromer zijn er mogelijkheden. Maar die mogelijkheden lijken op een laag pitje te staan nu de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) meldt dat het extra geld dat beschikbaar was om zij-instromers aan te trekken bijna op is. 

Veel mensen tonen interesse in een baan als leraar

Voor 2018 was er 3,2 miljoen euro beschikbaar om zij-instromers voor de klas te zetten, zonder dat ze hun lesbevoegdheid al hadden. Dat mochten ze in de loop der tijd gaan halen. Per zij-instromer ontvangt een school twintigduizend euro subsidie. Dus het leek een win-win situatie te worden om het lerarentekort aan te pakken. Zeker nu veel mensen interesse tonen in een baan als leraar, nu de CAO verbeterd is. 

Subsidie-aanvragen niet in behandeling genomen?

Het ministerie van Onderwijs zoekt momenteel een oplossing om dit probleem aan te pakken. Moet er extra geld komen? In ieder geval laat lerarenvakbond AOb in dagblad Trouw weten dat de subsidie-aanvraag van veel basisscholen momenteel niet in behandeling wordt genomen. Een woordvoerder van het ministerie spreekt dit tegen en meldt dat binnenkort bekend wordt of er meer geld beschikbaar komt.