Senioren boeken vaker online en doen koopjes vaker online

De voordelen van online deals bekijken en koopjes scoren worden ook door senioren steeds vaker opgemerkt. Maar liefst vier op de vijf ouderen shoppen online. Dan gaat het vooral om boeken, computerartikelen, kleding, schoenen en accessoires. Senioren maken voor hun boodschappen het liefst een ritje naar de supermarkt. Dit blijkt uit een online peiling van de ouderenbond ANBO, uitgevoerd in 2022.

Voor- en nadelen

Als voordelen van online shoppen wordt voornamelijk het gemak benoemd. Ook geven senioren aan dit te doen omdat sommige producten alleen online te verkrijgen zijn. En doordat je gemakkelijk online winkels kunt vergelijken, kun je ook de beste koopjes scoren. Zo bespaar je weer op de aanschafkosten.

Wanneer senioren niet online aankopen doen, geven ze te veel gedoe zoals het terugsturen van hun product als reden aan. Andere ouderen willen liever de lokale middenstand steunen.

Veiligheid

In een ander onderzoek (2018) geven ouderen aan dat ze steeds vaker het idee hebben dat het internet onveiliger is dan vijf jaar daarvoor. Tegelijkertijd zijn ze beter op de hoogte. Daardoor treffen senioren maatregelen om hun online privacy te beschermen. Op die manier blijft het online shoppen betrouwbaar. Daarnaast is het belangrijk om de webshop goed te beoordelen en om te kijken naar de prijs van concurrenten. Soms is een aanbieding te mooi om waar te zijn en in andere gevallen is een aanbieding helemaal geen aanbieding.

Marktplaatsen

Ook marktplaatsen worden steeds belangrijker. Door bijvoorbeeld meubels op Marktplaats te kopen bespaar je je een flink bedrag en hoeft er niet een nieuw meubel geproduceerd te worden. Marktplaats is de afgelopen jaren veiliger geworden door de functie Gelijk oversteken. Zo weet je als koper zeker dat een product wordt verzonden. Het meest veilig is nog altijd om in de regio iets te zoeken en het zelf op te halen.

Veilingsites

Een website dat lijkt op Marktplaats maar waarbij je moet bieden is catawiki veilingen. Hier kun je bijvoorbeeld postzegels, munten, modeltreinen en horloges kopen. Het grote voordeel hiervan is dat je zelf kunt bepalen wat je maximaal wilt uitgeven aan het product. Win je de veiling, dan krijg je het product thuisgestuurd. Overigens wordt het verkocht door losse verkopers.

Catawiki is het verkoopplatform maar verkoopt zelf geen producten. De betalingen worden via een veilig systeem geregeld waarbij je als koper het geld overmaakt naar Catawiki. Deze houdt het bedrag vast totdat de verkoper een Track & Trace-code geeft. Deze code kun je gebruiken om te zien waar je pakketje is.

Uitjes

Met het online reserveren van uitjes, bijvoorbeeld via Hotelspecials, is er ook sprake van gemak. Hiermee scoor je goedkoop een leuk hotel voor een citytrip of een weekendje Veluwe. Een site als Ticketdeal verkoopt tickets tegen korting. Zo kun je bijvoorbeeld naar een theater, de bioscoop of naar een workshop.

Met de komst van het internet is de manier van shoppen en vergelijken enorm veranderd. Iedereen doet het tegenwoordig, zolang je kritisch kijkt naar de aanbieder en bijvoorbeeld reviews leest kan er weinig misgaan.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar top