Wist je wat er met de Joden gebeurde in de concentratiekampen? Schrik je nog steeds als er een vliegtuig overvliegt? Was je dronken op Bevrijdingsdag? In de special van ‘Ik durf het bijna niet te vragen’ geven overlevenden van de Tweede Wereldoorlog antwoord op confronterende vragen van kijkers.
Aan het woord komen een verzetsstrijder, een Engelandvaarder, overlevenden van Auschwitz en de jappenkampen. Maar ook horen we de ongefilterde verhalen van een zoon van een NSB’er en de zoon van een ‘moffenmeid’, die nog dagelijks last hebben van hun verleden. ‘Ik durf het bijna niet te vragen’ – Overlevenden van WOII is op 3 mei te zien om 21.15 uur bij BNNVARA op NPO 3.
Albert Alfred van Aldijk (87) is kind van een Duitse marine officier en een Nederlandse vrouw. De relatie van zijn ouders loopt stuk en Albert komt uiteindelijk bij een pleeggezin terecht. Hij groeit op in een wereld waar hij als een vies en gevaarlijk jongetje wordt behandeld. uitgejoeld met: “Ga weg, jij moffenkind.” Heeft hij zijn biologische ouders ooit nog ontmoet? En hoe heeft dit de rest van zijn leven beïnvloed?
Wim Blank (100) was 22 jaar toen de oorlog begon. Hij woonde in Wormerveer en werkte bij Philips. Hij werd als verzetsstrijder gevraagd, omdat zijn verloofde Joods was en hij daarom wel te vertrouwen was. Tijdens de oorlog bood Wim onderdak aan onderduikers, smokkelde wapens en moest zelfs een verrader doodschieten. Wim: “We waren met z’n tweeën op de fiets, we volgden die jongen en schoten hem neer.” Heeft hij hier nog steeds nachtmerries over? En hoe vaak is hij zelf aan de dood ontsnapt?
‘Ik durf het bijna niet te vragen’
In het programma ‘Ik durf het bijna niet te vragen’ geven onbegrepen Nederlanders antwoord op de meest indringende en soms choquerende vragen van kijkers, en rekenen ze af met stigma’s en vooroordelen die mensen over hen hebben. Dappere alcoholisten, blootlopers, daklozen, ongeneeslijk zieken, sekswerkers, streng christenen en mensen die seksueel zijn misbruikt stellen zich volledig open en nemen de kijker mee in hun belevingswereld.
Bron: BNN VARA, foto: Wikipedia