Overgewicht bij vogels

Vogels kunnen, net als mensen en andere dieren, te maken krijgen met overgewicht. Dit overgewicht wordt vaak waargenomen bij vogels die als huisdier gehouden worden, maar kan ook voorkomen bij wilde vogels – en dan met name bij vogels zoals stadsduiven die de resten voedsel van mensen opeten. Wat is overgewicht bij vogels nou precies, hoe wordt het veroorzaakt en is dit schadelijk voor de vogels?

Overgewicht bij vogels

Overgewicht bij vogels wordt overgewicht genoemd als het dier 15% zwaarder (of meer) is dan het normale gewicht van de soort is. Een vogel die normaal 100 gram hoort te wegen, heeft dus overgewicht bij een gewicht vanaf 115 gram. Hoe meer overgewicht, hoe schadelijker dit is voor de vogel.

Hoe ontstaat overgewicht bij vogels?

Overgewicht bij vogels komt vaak voor als zij in gevangenschap (dus door de mens) gehouden worden als huisdier. De meest voorkomende oorzaak van overgewicht bij de vogel is dat hij te weinig beweging krijgt (zoals vliegen) in combinatie met voeding dat te veel calorieën en/of vetten bevat. Veel mensen zijn bijvoorbeeld niet op de hoogte dat zonnebloempitten veel calorieën en vetten bevatten, en dat de vogel hier veel van kan aankomen als hij een overdaad aan zonnebloempitten te eten krijgt.

Daarnaast brengen de meeste vogels die als huisdier gehouden worden, hun hele leven door in een kooitje waar ze niet tot weinig kunnen vliegen. Andere vogels mogen wel hun kooi uit, maar zijn bijvoorbeeld gekortwiekt, waardoor ze ook niet meer kunnen vliegen. EN dan zijn er nog vogels die wel gewoon los door de woning mogen vliegen. Toch vliegen de vogels dan minder dan hun soortgenoten in het wild, dus ze verbruiken hoe dan ook minder calorieën dan hun wilde soortgenoten. Deze minimale beweging en het feit dat ze vaak onbeperkt beschikking hebben over voer, of te calorierijke voeding krijgen, zorgt ervoor dat de vogel al snel overgewicht kan ontwikkelen.

Mijn vogel heeft overgewicht. Wat nu?

Heeft jouw vogel last van overgewicht/ Dan is het belangrijk hem te helpen bij het verliezen van gewicht. Overgewicht is schadelijk voor de gezondheid van elk levend wezen, dus ook voor het leven van de vogel. Ze hebben een slechtere conditie en overgewicht zorgt er ook voor dat ze last kunnen krijgen van diverse ziektes en aandoeningen die levensbedreigend kunnen zijn. Ook een simpele aandoening verloopt doorgaans slechter bij dieren met overgewicht.

Allereerst is het verstandig om een bezoek te brengen aan de dierenarts als jouw vogel last heeft van overgewicht. De dierenarts kan dan de algehele conditie van het dier bekijken en eventueel onderliggende ziektes aanpakken en behandelen. Daarnaast is het belangrijk dat de vogel – indien mogelijk – meer beweging krijgt. Dit in combinatie met een verminderde calorie-inname. Dit doe je om beperkt voer neer te zetten, zodat de vogel niet meer kan eten dan goed voor hem is. Ook is het van belang geen calorierijk voedsel voor hem neer te zetten. Zonnebloempitten kunnen bijvoorbeeld beter weggelaten worden. De dierenarts kan ook adviseren over gezonde voeding voor vogels en als je twijfelt over de juiste hoeveelheid, kan je ook contact opnemen met een fokker of een kenner van de vogelsoort die jij houdt, die kan je hier heel goed over informeren.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top