Op safari in Afrika

Voor het woord ‘safari’ moeten we terug naar de taal van het Swahili en dan betekent het ‘lange reis’. Een langere tocht door de jungle of de bush, vaak met het geweer op de rug om groot wild te schieten. Bij de moderne safari wordt nog steeds geschoten, maar nu met de film- en videocamera. Dat gebeurt vaak in auto’s en rondritten met jeeps; deze ritten worden ‘game drives’ genoemd.

In contact met de levende natuur

Safari is dus niet alleen een rondreis of vakantietochtje, het is in de eerste plaats een beleving. En bij die beleving hoort ook authentiek onderdak in de wildernis. Daarvoor zijn safari lodges bedacht die soms qua ontwerp voortspruiten uit de lokale bebouwing. Soms zijn de lodges stenen huizen maar vaak ook (semi)permanente tentenkampen. Hier strijk je neer na een spannende dag door de bush te hebben gereden om wilde dieren te spotten.

Safari is een typisch Afrikaanse happening

Een safari zou je ook in hartje Australië kunnen houden. Maar bijna altijd gaat het om een ‘lange reis’ door de Afrikaanse wildernis en dan door grote, beschermde natuurparken. Safari’s in Oost-Afrika doe je meestal met een begeleider, een rancher die veiligheid vooropstelt en de beste plekjes weet om het wild met je camera vast te leggen. Een rancher kan ook goed afstanden inschatten en weet waar het wegennet problematisch is. Sowieso is het met de bewegwijzering in oostelijk Afrika slecht gesteld. Ga je op safari in zuidelijk Afrika, dan zul je merken dat het wegennet en de bewegwijzering veel beter is, ook in de grote beschermde safariparken. Dat betekent dat je hier wel gemakkelijker een selfdrive safari kunt doen. Met natuurlijk wel de focus op allerlei veiligheidsregels.

Een selfdrive is geen game drive

Zo’n selfdrive is weer niet altijd mogelijk als je een game drive doet. Game betekent ‘spel’ maar in dit geval ook de jacht op wilde dieren. Tegenwoordig is een game drive niet het neerschieten van een olifant of een leeuw. De rit met speciale safari-auto’s of jeeps met open dak is nu bedoeld voor fotografie van groot wild. Dat gebeurt bijna altijd in de vroege ochtend of de namiddag als de dieren in beweging komen. Veel natuurparken laten niet toe dat je zelfstandig een game drive doet. Je mag soms wel in je eigen auto het park door, maar dan huur je een ranger in die betaald meegaat. Dat het verder niet toegelaten wordt, is helemaal niet erg. Een georganiseerde game drive heeft zelfs een paar goede voordelen:

  • Je hebt een hogere zitplek en kunt dus meer zien en filmen
  • Je hoeft geen aandacht te besteden aan de route en de kwaliteit van het wegdek
  • Je lokale gids weet waar hij naartoe moet en waar de dieren frequent te zien zijn
  • Je kunt al je aandacht besteden aan het genieten van de game drive zelf

Big Five

In de Afrikaanse natuur leven heel veel dieren. Voor de safari draait het echt vaak om een vijftal, de zogenaamde ‘Big Five’. Destijds ging het om de grote dieren die slechts met moeite konden worden geveld. Het zijn de olifant, de neushoorn, de buffel, de leeuw en het luipaard. Helaas heeft decennialange jacht de populaties van de Big Five ernstig uitgedund. Vooral de neushoorn en olifanten waren in trek om hun ivoor. Je ziet ze alle vijf nog wel terug in de Serengeti, in Kruger, Etosh, Masai Mara en de Ngorongoro Krater.

De grote migratie

Er zijn safarigangers die vooral kunnen smullen van de plaatjes die de grote migratie teweegbrengt. Grote kuddes verplaatsen zich dan door de Serengeti en de Masai Mara omdat hun leefgebied rond oktober te droog wordt voor goede voeding. Het gaat dan om hele hordes gnoes, Thomsongazelles, steppezebra’s en kafferbuffels. Ze trekken dan van de noordelijke heuvels naar de zuidelijke vlaktes om het jaar daarop in april weer terug te gaan.

Welk type safari vind je leuk?

Ga je met kinderen de Afrikaanse wildernis in? Dan is een familiesafari te boeken. Wil je ook ’s avonds en ’s nachts het hele avontuur? Dan kies je niet voor een blokhut maar voor een tent onder een glinsterende sterrenhemel. Een kampeersafari, dus. Zoals al gezegd doe je een self drive safari alleen in zuidelijk Afrika. En een wandelsafari klinkt behoorlijk eng maar is wel een hele totale beleving. Je hoeft voor een dagdeel wandelen ook niet een enorm goede conditie te hebben. En een primatensafari betekent oog in oog gaan staan met grote apen zoals gorilla’s en chimpansees.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top