Online gokken – wat zijn de gevaren?

Vanaf 1 oktober 2021 is online gokken legaal in Nederland. Kort na deze datum schoten de gokadvertenties als paddenstoelen uit de grond. Is het vandaag nog steeds legaal en welke gevaren liggen op de loer? We hebben twee gokwebsites om uitleg gevraagd.  

Wetgeving kansspelbelasting

Een belangrijk argument voor de Nederlandse overheid om online gokken te legaliseren, is tweevoudig. Enerzijds hoopt het hiermee spelers beter te beschermen, anderzijds kan de overheid hierdoor belastinginkomsten innen die anders misgelopen worden.

Als speler hoef je geen kansspelbelasting af te dragen maar zogenaamde bookmakers moeten dat wel. Bookmakers zijn de bedrijven waar je de weddenschappen kunt plaatsen. 

Wed expert Sander van Bettingbonus Nederland, weet ons te vertellen dat bookmakers onder andere worden belast op de hoogte van de welkomstbonus die ze aanbieden. Hoe hoger de bonus, des te meer belasting ze moeten afdragen.

Zeker bij toernooien als het EK stunten bookmakers maar al te graag met hoge bonussen. Dit spekt de kassa van de overheid met miljoenen. 

De Nederlandse Kansspelautoriteit

Met het legaliseren van online gokken, is de Kansspelautoriteit (KSA) in het leven geroepen om vergunningen te verstrekken en toe te zien op het naleven van de wetgeving rondom gokken.

Hoewel de politieke steun voor de legalisering van online gokken de afgelopen jaren fluctueerde, is het nog steeds legaal. De KSA heeft vandaag de dag daarom nog steeds een belangrijke rol om toe te zien op de naleving van de regelgeving.

Op de website van de KSA vind je een lijst met alle gokbedrijven die legaal online opereren in Nederland. Je ziet hier precies welke vergunningen actief zijn en wanneer ze zijn verstrekt. Hierdoor kun je gemakkelijk controleren welke bedrijven legaal zijn en welke niet.

In vergelijking met het buitenland is de regelgeving in Nederland erg streng. Vergunningen worden pas na zorgvuldige controles verstrekt. Specifiek wordt er gelet op identiteitscontrole om minderjarige spelers te weren en op verslavingspreventie.   

De gevaren van online wedden

Binnen de politiek is er veel onenigheid over het legaliseren van online gokken. Online gokken kun je namelijk altijd en overal vanuit huis doen, waardoor steeds meer mensen gokverslaafd raken. 

Het tegenargument is dat het afschaffen van legale gokaanbieders spelers in de handen van illegaliteit drijft. Op deze markt is geen enkel toezicht en er zijn geen eisen waaraan bookmakers moeten voldoen.

Voorlopig heeft de politiek een concessie gevonden door strenge regels te hanteren voor het verstrekken van vergunningen. Daarnaast zijn de advertentiemogelijkheden inmiddels sterk begrensd en mogen welkomstbonussen alleen nog maar worden aangeboden aan spelers van tenminste 24 jaar oud. Deze grens lag voorheen op 18 jaar.  

Ook voor ouderen kan gokken verslavend werken. Relatief veel ouderen ervaren eenzaamheid en online gokken kan dan aanlokkelijk werken. Een wedje af en toe is natuurlijk niets mis mee, maar doe het met mate en wees je bewust van de desastreuze gevolgen die het kan hebben.