Steeds meer mensen krijgen een burn-out of klachten die gerelateerd zijn aan een te hoge (werk)druk. Vragen we te veel van onszelf? Hebben we nog wel momenten van rust door de dag heen? We zijn altijd druk met de telefoon en sociale media, maar wat is écht belangrijk.
Marjolein Pieks, schrijver en dorpsdichter kwam zelf in een burn-out situatie en krabbelt nu langzaam weer omhoog. Hoe? Door rust te vinden in de natuur. Marjolein: ”In het begin als ik de natuur in ga loop ik te snel, ik ben nog gestrest. Naarmate de wandeling vordert ga ik langzamer lopen en geniet ik meer van de rust om me heen. En met díe rust doe ik energie op om verder te gaan. Ik probeer iedere dag de natuur in de gaan al is het maar een half uurtje. Even de rust op zoeken die de natuur me geeft.”
Marjolein is niet de enige in Nederland met een burn-out. Maar liefst 16% van de werkende mensen heeft last van burn-out klachten, dat is 1,3 miljoen mensen. En deze cijfers stijgen, want in 2011 waren het er iets meer dan 900.000 mensen.
Boswachter Ellen Luijks van Natuurmonumenten heeft er wel een verklaring voor: “Steeds meer mensen moeten van alles, maar ook de mailbox staat niet stil, mensen verwachten direct een antwoord. Dit is een gevolg van de 24-uurs economie waarin we zijn beland. We zijn als mensen hier niet voor gebouwd.”.
Voor Marjolein helpt in de natuur zijn enorm. “Terwijl ik geniet van de rust en de vogels ga ik nadenken over wat er écht toe doet. De natuur geeft mij die inzichten. Vooral bij oude bomen die veel hebben meegemaakt kan ik mijn ei bij kwijt”, verteld ze. Boswachter Ellen bevestigt dat: “Even tussen de middag of in de avond een half uurtje lopen doet veel mensen goed en laat je mobiel thuis. Even niks aan je hoofd hebben. Wellicht zie je dan ook nog wel iets bijzonders zoals een specht of een ree. Als je van de natuur geniet kun je weer uren vooruit. In het Rijk van Nijmegen zijn er genoeg mogelijkheden voor uren wandelplezier.”
Boswachter Ellen ging met Marjolein op pad naar de Mookerheide. In een vlog vertelt Marjolein haar verhaal en wat de natuur met haar doet. Bekijk de vlog op Natuurmonumenten en dan doorklikken naar nieuws.