Moestuin in augustus: heel veel oogsten!

De moestuin staat in volle bloei, er is heel wat te oogsten, maar je kan ook nog steeds nieuwe gewassen zaaien en planten, tenminste als je nog ruimte hebt! Naast zaaien is er nog meer te doen. Lees in deze blog waar je zoal mee aan de slag kan.

De moestuin staat in volle bloei, er is heel wat te oogsten, maar je kan ook nog steeds nieuwe gewassen zaaien en planten, tenminste als je nog ruimte hebt! Naast zaaien is er nog meer te doen. Lees hier waar je zoal mee aan de slag kan.

Oogst je plantjes jong

Wanneer je op tijd oogst dan zitten je groenteplantjes boordevol met vitamines en zijn ze het lekkerst. Wacht je te lang met oogsten dan gaat de smaak en kwaliteit achteruit. Een fout die veel mensen maken. Door op tijd te oogsten heb je ook meer ruimte voor herfstgroenten.

Zaaien voor de herfst

Denk voorruit en zaai groenten die je in de herfst kan oogsten. Zaai bijvoorbeeld broccoli, radijsjes, kool en spinazie. Kijk goed uit welke zaadjes je koopt, want deze groenten kan je ook in het voorjaar zaaien. Je moet de juiste soorten hebben die geschikt zijn voor het herfstseizoen. Deze gewassen doen het goed wanneer de temperaturen in september koeler worden. Door ze in augustus te zaaien geef je ze voldoende tijd om te groeien.

Groenbemesters

Persoonlijk hou ik er nooit zo van als de moestuin leeg begint te raken. Dat komt denk ik, omdat mijn favoriete seizoen de lente is. In augustus komt de tijd dat de moestuin op zijn retour begint te komen alweer akelig dichterbij. Maar gelukkig kan je in augustus de lege plekken nog opvullen met herfstgroenten of je kan een groenbemester inzaaien.

Groenbemesters zijn gewassen die je zaait om de bodem te verbeteren en te beschermen. Je kan er ook het onkruid mee onderdrukken. Er zijn verschillende soorten waaruit je kan kiezen. Phacelia gebruik ik vaak, wanneer je op tijd zaait, komen de paarse bloemen nog in bloei. Daarmee trek je bijen en andere bestuivers aan. Later kan je groenbemesters onderwerken in de bodem, waardoor organische stoffen aan de bodem toe worden gevoegd.

Meeldauw

Wanneer het natter en kouder begint te worden krijgen sommige planten zoals bijvoorbeeld courgette last van meeldauw. De bladeren worden aangetast en sterven af. Wil je je courgetteplant zo lang mogelijk in een goede conditie houden? Probeer dan eens het volgende: spray de bladeren in met een mengstel van 60% water en 40% melk. Heeft het geregend? Herhaal dan dit proces nog een keer. Door dit te doen vertraag je de schimmelgroei.

Koude bak

Heb je geen kas, maar wil je toch het moestuin seizoen verlengen? Probeer dan eens een koude bak. Het is in principe een onverwarmde mini-kas die de temperatuur binnenin iets verhoogt. Je kan er gemakkelijk eentje zelf maken of je rijdt gewoon naar het tuincentrum. Zet de koude bak op een zonnige plek neer en zorg voor voldoende ventilatie om ziekten te voorkomen.

Overige moestuintips:

– Heb je teveel geoogst? Deel het met je vrienden of breng het naar de voedselbank.

– Ook in augustus heb je te maken met zomerhitte. Is het al dagen droog? Geef dan de planten voldoende water. Het beste moment is ’s ochtends of ’s avonds.

– Heb je je kool goed beschermt? Zo niet, doe dit nu nog, want rupsen kunnen behoorlijk wat schade veroorzaken aan koolgewassen.