Meerderheid Europeanen wil de zomertijd afschaffen

Uit een enquête onder bijna vijf miljoen Europeanen blijkt dat de meerderheid de aparte zomer- en wintertijd wil afschaffen. Juncker is voor, maar de lidstaten hebben uiteindelijk het laatste woord.

Het is overduidelijk: het merendeel van de Europeanen wil dat de zomertijd afgeschaft wordt. De Europese Commissie heeft begin juli een enquête gehouden en tachtig procent van de bijna vijf miljoen respondenten wil geen aparte zomer- en wintertijd meer. Dat is een duidelijk signaal, dat moeilijk te negeren valt.

Nadelen

We schreven er al eerder een artikel over. Er zijn veel tegenstanders van de zomertijd, die wijzen op de negatieve consequenties. Meer hartaanvallen, meer verkeersongelukken en gezondheidsproblemen door verstoring van het bioritme bij een groot aantal mensen. Ook dieren schijnen van slag te raken, bijvoorbeeld koeien die minder melk zouden geven door het tijdsverschil.

Voordelen

Nederland heeft de zomertijd sinds 1916. In 1946 volgde een tijdelijk afschaffing, maar vervolgens werd de regeling in 1976 opnieuw ingevoerd. De zomertijd regeling geldt sinds 1996 in de hele EU. Een lager energieverbruik en minder misdaad worden genoemd als voordelen. Het uurtje langer licht is ook gunstig voor horeca en toerisme. Al zijn er de nodige vraagtekens bij met name de energiewinst.

Veel discussie

Het onderwerp is al lang een discussiepunt in Brussel. Afgelopen februari werd het nog besproken in het Europees Parlement. Toen koos men voor een onderzoek naar de gevolgen van de afschaffing. Het is dan ook de vraag of er snel een afschafvoorstel komt. Al zei Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, in een interview “De mensen willen het, dus we gaan het doen”. Wel gaf hij toe dat de EU-lidstaten uiteindelijk het laatste woord hebben. Eventuele afschaffing moet de instemming hebben van alle 28 lidstaten