Los conflicten in de familie op met hulp van een mediator

Heb je te maken met conflicten binnen de familie? Een bijzonder vervelende situatie, welke over het algemeen lastig op te lossen is zonder tussenkomst van een onafhankelijke externe partij. Verdere escalatie van het conflict moet voorkomen worden, evenals dat je betrokkenen het liefst zo snel mogelijk bij elkaar brengt om de ontstane situatie uit te spreken. Om tot oplossingen te komen in dergelijke gevoelige zaken, kan de hulp van een mediator uitkomst bieden. Mediators in Groningen, Leeuwarden of bijvoorbeeld Assen treden als een neutrale partij op tussen de betrokkenen. Op dit punt wijkt de hulp van een mediator af van de ondersteuning die een advocaat biedt. Immers, een advocaat ondersteunt slechts een van de betrokkenen bij conflicten.

Er zijn verschillende redenen die hulp van een mediator interessant maken bij familiaire ruzies. In dit artikel lees je er meer over.

Op informele wijze toewerken naar een oplossing

Niet alleen het feit dat de beste mediator in Groningen of bijvoorbeeld Zwolle als een neutrale partij optreedt doet hem of haar verschillen van een advocaat. Ook werkt een mediator op een enigszins informele wijze; de mediator is toegankelijk en veel minder strak en zakelijk dan een advocaat. Het maakt het voor betrokkenen vaak makkelijker hun verhaal te delen. Op basis van ieders verhalen probeert de mediator een ingang te zoeken, welke kan leiden tot een oplossing. Doel van de hulp van een mediator is het vormgeven van een oplossing waarin alle betrokkenen zich in ieder geval gedeeltelijk kunnen vinden; de oplossing moet acceptabel zijn. Belangrijk voorafgaand aan het inschakelen van een mediator is dat alle partijen die bij het conflict betrokken zijn zich in deze vorm van hulp kunnen vinden. Alleen in dat geval zal het traject effectief zijn.

Trajecten bij mediator goedkoper en korter

Over het algemeen geldt dat de trajecten bij een mediator korter zijn dan een gerechtelijke procedure, waarbij een advocaat ondersteuning kan bieden. Mede doordat de trajecten minder lang duren, is ondersteuning van een mediator goedkoper. Overigens geldt dat een mediator niet altijd eenmalig ingeschakeld wordt; er kan ook sprake zijn van een doorlopende ondersteuning. Dat laatste kan interessant zijn voor mensen die van elkaar scheiden, maar wel gezamenlijk kinderen hebben gekregen. In zo’n situatie, maar bijvoorbeeld ook wanneer er alimentatie aan elkaar betaald moet worden, kunnen conflictsituaties zich na verloop van tijd nog eens voordoen. Door voor een doorlopende ondersteuning van een mediator te kiezen wordt dat voorkomen.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar top